Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Noticis uzbrukums Maidana cilvēkiem

VIŅI NESLĒPJAS. Šis ir kadrs no pašu uzbrucēju izplatītā amatiervideo. Demolēšana notiek gaišā dienas laikā, iepretim valdības ēkai. Nākamais mēģinājums bija naktī © Ekrānšāviņš

Izstādes Maidana cilvēki izdemolēšana ir dubults apkaunojums Latvijas valsts drošības struktūrām, jo 12 stundu pēc pirmajiem posta darbiem uzbrucēji ieradās vēlreiz un arī tad netika aizturēti.

Fotogrāfiju autors – ukraiņu izcelsmes amerikāņu mākslinieks Sergejs Meļņikovs – netic, ka šī ir ikdienišķa Latvijas policijas un municipalitātes nevarība. Izstāde atrodas pārdesmit metru no ieejas Ministru kabinetā un valdības apsardzes posteņa, pretī dārga viesnīca, no visām pusēm novērošanas kameras. «Jau otrā diennakts, bet viņi joprojām nav noķerti,» ir sašutis mākslinieks, un neizpratne patiešām ir vietā, jo uzbrucēji paši sevi filmējuši un ievietojuši demolēšanu internetā. Viens liecinieks viņus pat vajājis. Andrejs Ancāns pirmdien brīvprātīgi palīdzējis apsargāt izstādes montāžas vietu – alejā iepretim Ministru kabinetam. Ap pulksten trijiem viņš pamanījis divus vīriešus, demolējam jau izlikto ekspozīcijas daļu un plēšam nost kustības Pravij sektor karogu. Meties viņiem pakaļ – vienlaikus zvanot uz policiju. Vajāšana turpinājusies līdz Vērmanes dārzam, bet tad uzbrucēji apstājušies un piedraudējuši vīram ar nazi. Teikuši, ka vēl atgriezīsies. Policija ieradusies, kad vainīgie jau bija projām. Uzklausīja liecības, paņēma lietiskos pierādījumus. Bet naktī uzbrucēji atkal bija klāt – šoreiz divi citi. Mākslinieks pats tobrīd sargāja izstādi – piesteidzās, izliekoties, ka runā pa rāciju, un šādi aizbiedējis agresorus.

Policija izplatījusi viena huligāna bildi, aicinot atsaukties viņa pazinējus, otrs ar mici galvā internetā reklamējas pats. Tomēr mākslinieks Sergejs Meļņikovs ir pārliecināts, ka šoreiz nav runa par spontānu skatītāju reakciju uz mākslas faktu. Uzbrukums bija plānots – cilvēki lietoja sejas maskas. Tie, kuri naktī atbrauca, bija aizklājuši automašīnas numurus. Izstādes Maidana cilvēki atklāšana bija paredzēta šodien. Taču, tā kā četras lielformāta fotogrāfijas un arī viena metāla konstrukcija bija sabojātas, darbi iekavējās. Labums vienīgi, ka interese par šo pasākumu strauji pieaugusi, un atklāšanas preses konference bija salīdzinoši kupli apmeklēta. Tajā gandarījumu par izstādes ierašanos Latvijā un nožēlu par to piemeklējušo uzbrukumu pauda arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Jevgens Perebijnis. Viņš izteica cerību, ka Latvijas drošības iestādes parūpēsies, lai izstādes darbība vairs netiktu traucēta. To pašu Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim ir palūdzis arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Vispār jau no paša sākuma izstādes rīkotājiem kaut kā neveicās – vispirms pietrūka naudas tās atvešanai, pēc tam iestājās brīvdabas izstādei pārlieku vējaini laika apstākļi. Tagad prokrievisku ekstrēmistu un nevarīgu policistu dēļ – problēmas ar drošību.