Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Brigmanis: Reģionālā reforma netiks īstenota

© F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātā jaunā administratīvi teritoriālo reforma netiks īstenota, tāpēc nav skaidrs kādēļ vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards un viņa pārstāvētā nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir sākuši diskusiju par to, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Saeimas Zaļo un zemnieku frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Kā uzskata Brigmanis, runas par jauno reformu ir "tukša laika maisīšana", jo esot skaidrs, ka līdz 2021.gadam būs cita VARAM vadība, būt cits ministrs, līdz ar to arī citas nostādnes un prioritātes, un nacionālā apvienība "paši labi saprot", ka reforma netiks īstenota.

Pēc ZZS pārstāvja teiktā, vērtējot iepriekšējās reformas rezultātus, esot redzams, ka tur, kur tā notika piespiedu kārtā, izveidojušās atpalikušākas nomales. Tādēļ ZZS uzskata, ka pašvaldību apvienošanā jāievēro brīvprātības princips.

Brigmanis arī norādīja, ka arī patlaban pašvaldībām nekas neliedzot sadarboties un lemt par apvienošanos. "Ne jau tāpēc, ka divas pašvaldības apvienosies, dzīve tām kļūs labāka," sacīja politiķis.

Kā ziņots, VARAM valdības koalīcijas partneriem iesniegusi jaunu reformas koncepciju, kurā piedāvāti divi iespējamie reformu varianti.

Viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem paredz, ka tiks izveidots 49 novadu un deviņu republikas pilsētu administratīvā iedalījuma modelis. Izstrādājot šo modeli, ņemti vērā vairāki kritēriji - attīstības centrs ar vismaz 1000 iedzīvotājiem, izveidots ceļu tīkls un atbilstoša infrastruktūra. Kā kritēriji ir arī vismaz viena perspektīva vidusskola novadā un tas, ka vidējais attālums no apdzīvotām vietām līdz novada administratīvajam centram ir ap 30 kilometriem.

Kā otru variantu VARAM piedāvā sākotnēji 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties.