Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Profesore: Latvijas cilvēkos ir daudz baiļu un nedrošības

© F64

Pavisam ikdienišķās dzīves situācijās, uz ielas vai veikalā, var redzēt, ka Latvijas iedzīvotājos ir daudz baiļu, nenoteiktības un nedrošības, šodien Emocionālās veselības nedēļai veltītajā preses konferencē sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihosomatikas un psihoterapijas katedras un klīnikas vadītāja Gunta Ancāne.

"Nedrošība, bailes un kauna sajūta atņem sabiedrībai potences, kas tai piemīt, jo šīs potences netiek izmantotas. Turklāt tā ir bīstama pazīme gan katra indivīda personiskajā dzīvē, gan sabiedrībai, jo, ja sabiedrību veido cilvēki, kuru domas var viegli mainīt un ietekmēt, apdraudēts ir gan pats indivīds, gan sabiedrība," izteicās profesore.

Ancāne norādīja, ka vēl joprojām cilvēka emocijām netiek piešķirta pienācīga nozīme, kaut arī nereti sliktas fiziskās pašsajūtas pamatā ir tieši emocionāli cēloņi.

"Vēlos uzsvērt, ka mums milzīgi pietrūkst mīlestības attiecībās starp bērniem un vecākiem. Mums ir brīnišķīga jaunā paaudze, taču arī attiecībām starp šo paaudzi un vecākiem pamatā ir bailes, nevis mīlestība," sacīja Ancāne. "Vai nevaram likt lietā mīlestību un mīļumu, novērtēt otra cilvēka padarīto un nebūt starp tiem, kas saka, ka viegli dzīvot ir labi, jo, viegli dzīvojot, cilvēks neattīstās?" vaicāja profesore.

Savukārt ārsts un psihoterapeits, smilšu spēles terapijas speciālists Artūrs Miksons pastāstīja, ka cilvēkiem būtu nepieciešams sevi iepazīt, jo, saprotot sevi, ir iespējams saprast otru cilvēku. Viņš arī uzsvēra sapņu nozīmi, norādot, ka sapņi cilvēku ārstē. Arīdzan Latvijas Medicīnas studentu asociācijas Sabiedrības veselības virziena vadītāja Evita Gridjuško norādīja, ka bez psiholoģiskās veselības fiziskā veselība nevar pastāvēt.

Kā norādīja preses konferences dalībnieki, par šiem jautājumiem sīkāk tiks runāts Emocionālās veselības nedēļā, kas šonedēļ, no šodienas līdz 10.oktobrim, norisinās RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikā. Tā pirmām kārtām paredzēta ārstiem, taču sestdien, 10.oktobrī, no plkst.10 līdz 14 notiks Emocionālās veselības diena ģimenēm, piedāvājot gan programmu bērniem, gan programmu pieaugušajiem. Nodarbību apmeklējums būs bez maksas.