Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pabriks komentējis Lielbritānijas lēmumu Baltijas valstu sargāšanu

© f64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) ļoti pozitīvi vērtē Lielbritānijas lēmumu sūtīt savus karavīrus uz Baltijas valstīm, norādot, ka Lielbritānija vienmēr bijis uzticams partneris drošības jomā, aģentūru LETA informēja deputāta palīdze Inga Saleniece.

 

Pabriks skaidroja, ka Lielbritānija ir viena no spēcīgākajām NATO valstīm un vienmēr esam varējuši uz to paļauties. "Šis Lielbritānijas lēmums ir ļoti spēcīgs signāls gan Latvijas sabiedrībai par to, ka mums ir spēcīgs plecs, uz kuru paļauties, gan arī brīdinājums potenciālajiem agresoriem," uzskata Pabriks.

Viņš gan uzskata, ka sadarbības iespējas ar Lielbritāniju vēl joprojām nav izsmeltas un labā prakse jāturpina, piemēram, starptautisko misiju ietvaros. Tajā pašā laikā Pabriks norāda, ka Latvijai ir jāpilda savi solījumi un pašai jāiegulda lielāki līdzekļi drošības jomā, mērķtiecīgi virzoties uz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) novirzīšanas valsts aizsardzībai.

Jau vēstīts, ka Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) apstiprinājusi, ka Lielbritānija nolēmusi sūtīt savus karavīrus uz Baltijas valstīm.

"Apsveicu Lielbritānijas lēmumu pievienoties sabiedroto karavīriem Baltijas valstīs. Tā ir iespēja 2016.samitā lemt par ilgtermiņa klātbūtni", mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījis aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš piedalījās NATO dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē Briselē.

Arī AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka Lielbritānija nolēmusi sūtīt savus karavīrus uz Baltijas valstīm. Konkrētas lēmuma detaļas Galkins nevarēja komentēt, līdz ar to šobrīd nav zināms, vai, cik un uz kādu laiku karavīri tiks izvietoti Latvijā.

Pašlaik Latvijā uzturas ASV un Vācijas karavīri. Pagājušajā nedēļā Latvijā ieradās Vācijas Bruņoto spēku 37.mehanizētās kājnieku brigādes vienība no Saksijas, kas šeit uzturēsies līdz novembra vidum, lai piedalītos militārās mācībās un treniņos kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu karavīriem.

ASV savus karavīrus Latvijā rotācijas kārtībā nodrošina jau kopš pagājušā gada un saskaņā ar ASV amatpersonu paziņoto to darīs tik ilgi, cik nepieciešams. Vēl jūnijā Ādažu bāzē notika operācijas "Atlantic Resolve" rotācijas maiņas ceremonija, kuras laikā ASV karavīrus no 3.kājnieku divīzijas nomainīja karavīri no 173.kājnieku brigādes. Šiem aptuveni 150 karavīriem Latvijā uzturēšanās laiks bija paredzēts turpmākie četri mēneši.

Maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ieradās vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem UH-60 "Black Hawk". Viņi Latvijā piedalās kopīgos treniņos ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un sniedz atbalstu vairākās starptautiskajās militārajās mācībās. Kaujas helikopteru bataljons atradīsies Lielvārdē līdz novembra beigām.