Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

250 Latvijas karavīri dosies uz plašām NATO mācībām Spānijā

© F64

Vairāk nekā 250 Latvijas karavīri tuvākajā laikā dosies uz Spāniju, lai kopējās Baltijas valstu vienības - Baltijas bataljona - sastāvā piedalītos kopš 2002.gada plašākajās NATO militārajās mācībās "Trident Juncture 2015", aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

Latvijas kontingents Baltijas bataljona sastāvā piedalīsies NATO Reaģēšanas spēku 2016.gada rotācijas sertifikācijas mācībās. To veidos Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Zemessardzes, Gaisa spēku aviācijas bāzes, Nodrošinājuma pavēlniecības, Militārās policijas, Štāba bataljona un Speciālo uzdevumu vienības personālsastāvs.

Latvijas karavīri piedalīsies mācību lauka taktiskajā vingrinājumā, kas notiks San Gregorio poligonā Spānijā un tiks fokusēts uz uzbrukuma operāciju, kā arī kauju plānošanu un izpildi biezi apdzīvotā vietā.

Izvirzīšanās uz mācību rajonu notiks vairākos posmos un veidos, materiāli tehniskos līdzekļus un tehniku transportējot ar kuģi, bet personālsastāvu - ar lidmašīnām, tādējādi tā būs plašākā un tālākā Latvijas kontingenta izvēršanas operācija ārpus valsts robežām.

"Latvijas karavīru dalība NATO mācībās alianses dienvidu pierobežā ir stingrs kolektīvās drošības principa un solidaritātes apliecinājums mūsu sabiedrotajiem. Ģeopolitiskā situācija pašreiz ir ļoti sarežģīta. Krievijas veiktās Krimas aneksijas un konflikta Ukrainā, kā arī reģionā pieaugošo Krievijas militāro aktivitāšu dēļ vairākas NATO dalībvalstis, piemēram, ASV, Norvēģija, Dānija, Vācija un Lielbritānija, ar savu spēku klātbūtni ir veikušas, veic un turpinās veikt atturēšanas pasākumus alianses austrumu pierobežā," norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Mācības "Trident Juncture 2015" notiks Itālijā, Portugālē un Spānijā, kā arī Kanādā, Norvēģijā, Vācijā, Beļģijā un Nīderlandē. Mācības notiks arī Atlantijas okeānā un Vidusjūrā.

Tās sākās jau 3.oktobrī ar komandvadības vingrinājumu, kas ilgs līdz 16.oktobrim. Savukārt 21.oktobrī sāksies lauka taktiskais vingrinājums, kas noslēgsies 6.novembrī.

Lauka taktiskajā vingrinājumā piedalīsies vairāk nekā 36 000 karavīru, kas ir četras brigādes līmeņa vienības. Mācībās piedalīsies vairāk nekā 60 kuģu un zemūdeņu, kā arī vairāk nekā 140 lidmašīnu un helikopteru. Kopumā mācībās tiks iesaistīti aptuveni 230 dažādi militāras tehnikas veidi no visiem spēka veidiem un ieroču šķirām.

Ar šīm mācībām noslēgsies virkne nacionālo un starptautisko mācību, kurās vienības tika gatavotas dežūrai NATO Reaģēšanas spēkos.

Mācību uzdevums ir trenēt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus - augstas gatavības tehnoloģiski attīstītus starptautiskus spēkus, kas sastāv no gaisa, sauszemes, jūras un speciālo operāciju spēku vienībām, uzsver mācību vadītājs ģenerālis Hanss Lotārs Domroze, Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris.

Mācībās pārbaudīs arī jaunizveidotās NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības funkciju darbību, lai palielinātu alianses krīzes reaģēšanas spējas.