Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Paraolimpieši ir stipri, bet mēs varam palīdzēt

Rihards Snikus, kurš Londonas paraolimpiskajās spēlēs paraolimpiskajā iejādē izcīnīja augsto ceturto vietu, uz Rio gatavojas doties kopā ar savu sporta partneri zirgu King of the Dance. Tomēr vēl pirms paraolimpiskajām spēlēm Rihardam priekšā nozīmīgas starptautiskas sacensības © F64

Divpadsmit Latvijas paraolimpieši ir gatavi startam vasaras paraolimpiskajās spēlēs, kas nākamgad septembrī sāksies Riodežaneiro Brazīlijā. Taču gan tiem, kuri jau simtprocentīgi ir kvalificējušies paraolimpiskajām spēlēm, gan tiem, kuriem vēl jāizpilda augstākais normatīvs, lai saņemtu «zaļo karti», vēl priekšā ir augsta līmeņa sacensības. Viņi var. Vai varam arī mēs? ar šādu aicinājumu Latvijas Paralimpiskā komiteja un paraolimpiešu kustības atbalstītāji banka Citadele ir sākuši atbalsta kampaņu mūsu sportistiem.

Četru gadu darbs, lai sasniegtu arvien augstākus rezultātus, pierādītu sevi un nokļūtu pasaules labāko sportistu saimē, kuri cīnās par medaļām paraolimpiskajās spēlēs, ir bijis un ir ļoti intensīvs. Jāuzsver, ka liela daļa paraolimpiešu ikdienā strādā algotu darbu, bet trenējas brīvajā laikā. Toties treniņi ir intensīvi un saspringti. Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte raksturo sarežģīto atlases procesu, kas ir daudz sarežģītāks nekā citiem sportistiem – medicīnas grupas atkarībā no funkcionālajiem traucējumiem, tiem atbilstoši sacensību veidi, normatīvi, dalība starptautiskās sacīkstēs un daudzas citas lietas, kas jāņem vērā, lai kāds sportists nokļūtu uz paraolimpiskajām spēlēm. «Arī paraolimpiskie sportisti piedzīvo gan veiksmes, gan neveiksmes, kam līdzjutēji seko līdzi,» saka D. Dadzīte. Viņa iepazīstina ar visiem 12 paraolimpiskajiem sportistiem, kuri Latvijas Paralimpiskās vienības sastāvā gatavojas vasaras paraolimpiskajām spēlēm Riodežaneiro un kurus ikviens var iepazīt pēc vides reklāmas ielās – no plakāta uz mums sportisti raugās ar neatlaidīgu un stingru skatienu.

Pašlaik no 12 sportistiem pieci ir jau kvalificējušies vasaras paraolimpiskajām spēlēm: Aigars Apinis, Ieva Melle, Diāna Dadzīte, Edgars Bergs un Poļina Rožkova. «Runājot par augstiem sasniegumiem, noteikti jāmin paraolimpisko spēļu jaunpienācējas – ratiņpaukotāja Poļina Rožkova, vieglatlēte Diāna Dadzīte un paralokšāvēja Ieva Melle. Viņas pēdējo pāris gadu laikā sasniegušas tādus rezultātus, ka atliek vien noelsties,» stāsta D. Dadzīte. «Poļina ratiņpaukošanā divos gados izdarījusi neiespējamo, viņa divas reizes dienā trenējas un ir pārsteigusi visu sportistu sabiedrību, nokļūstot pasaules reitinga otrajā vietā. Poļinai vēl ir trīs starptautiskas sacensības priekšā, bet es varu teikt, ka viņa ir tikusi uz paraolimpiskajām spēlēm.» Tikpat atzinīgus vārdus Latvijas Paralimpiskās komitejas vadītāja velta Ievai Mellei, kura sasniegusi labus rezultātus un jau ir kvalificējusies spēlēm.

Uz paraolimpiskajām spēlēm bija cerējusi nokļūt sēdvolejbola izlase, kas Eiropas čempionātā izcīnīja 11. vietu un nekvalificējās spēlēm, jo no Eiropas reģiona piedalās kopumā astoņas komandas. Viens no sportistiem, kurš visu šo gadu vēl turpinās piedalīties kvalifikācijas sacensībās vasaras paraolimpiskajām spēlēm, ir paraolimpiskās iejādes profesionālis Rihards Snikus ar zirgu King of The Dance. Rihards kopā ar toreizējo zirgu Chardonnay Londonas spēlēs spēja sasniegt izcilu rezultātu – augsto 4. vietu. «Mēs esam ļoti uztraukti, jo uz visām sacensībām, arī paraolimpiskajām spēlēm, ir jādodas kopā ar zirgu. Viņš ir ļoti maigs dzīvnieks, ļoti pacietīgs,» stāsta paraolimpiskās iejādes komandas vadītāja Darja Tihomirova. Lai arī paraolimpiskās iejādes pasaules reitingā Rihards ir 21. vietā, tomēr viņam vajadzētu startēt vēl vismaz vienā starptautiskā turnīrā – tam nepieciešami papildu līdzekļi. Starptautiskais kvalifikācijas turnīrs notiks janvārī, bet pavasarī – pasaules čempionāts. Tieši šādām kvalifikācijas sacensībām, kurās jāpiedalās, lai izcīnītu vietu uz paraolimpiskām spēlēm, sportistiem ir jāpiedalās, un tam ir nepieciešams papildu finansiāls atbalsts. Uzsākot kampaņu Viņi var. Vai varam arī mēs?, Latvijas Paralimpiskā komiteja kopā ar banku Citadele turpina kampaņas Tu esi. Tu vari ideju un aicina sabiedrību iesaistītes paraolimpisko sportistu atbalstā, ziedojot speciālās ziedojumu kastītēs, mājaslapā tuesituvari.lv, drīzumā tiks atklāts arī ziedojumu tālrunis. Kopumā sportistu atbalstam nepieciešami 40 000 eiro. «Pateicoties kustības Tu esi. Tu vari aktivitātēm,

2012. gadā valstī paraolimpiešiem tika noteiktas olimpiešiem līdzvērtīgas prēmijas par medaļu iegūšanu. Tas ir liels uzlabojums vienlīdzības jomā,» saka D. Dadzīte, «taču joprojām saglabājusies sistēma, ka valsts finansējums treniņiem paraolimpiešiem tiek piešķirts mazāks nekā olimpiešiem. Tāpēc ikviena Latvijas iedzīvotāja atbalsts paraolimpiešiem ir ļoti svarīgs.»

Latvijas komanda

Latvijas sportisti, kuri gatavojas vasaras paraolimpiskajām spēlēm

Kvalificējušies paraolimpiskajām spēlēm

Aigars Apinis

Latvijas titulētākais un pieredzes bagātākais sportists

Lodes grūšana, diska mešana

Edgars Bergs

Pekinas spēļu vicečempions

Ieva Melle

Pirmās paraolimpiskās spēles

Paralokšaušana

Diāna Dadzīte

Pirmās paraolimpiskās spēles

Šķēpmešana

(izpildījusi arī B normatīvu diska mešanā)

Poļina Rožkova

Otrā vieta pasaules reitingā, pirmās paraolimpiskās spēles

Ratiņpaukošana

Edgars Kļaviņš

Izpildīts B normatīvs, jāpiedalās pasaules čempionātā Vieglatlētika, 100 m, 200 m skriešana

Taiga Kantāne

Izpildīts B normatīvs abās disciplīnās

Lodes grūšana, diska mešana

Ingrīda Priede

Izpildīts B normatīvs Diska mešana

Dmitrijs Silovs

Izpildīts B normatīvs diska mešanā

(labi rezultāti šķēpmešanā, diemžēl sportista veselības grupā šīs sacensības noņemtas)

Lodes grūšana, šķēpmešana, tāllēkšana

Oskars Gailišs

17. vieta pasaules reitingā, pirmās paraolimpiskās spēles

Parariteņbraukšana

Gints Jonasts

Pirmās paraolimpiskās spēlēs

Paralokšaušana

Rihards Snikus

Londonas paraolimpiskajās spēlēs 4. vieta, pašlaik 18. vieta pasaules reitingā

Paraolimpiskā iejāde

Avots: Latvijas Paralimpiskā komiteja