Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Druķis: Latvijā brūk ne tikai ceļi, bet arī skolas

© F64

Latvijā brūk ne tikai ceļi, bet arī skolas, šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" paziņoja Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis.

Starp skolām, kurām ir būtiski defekti un tās ir bīstamā stāvoklī, dienesta vadītājs nosauca Latvijas Biznesa koledžu Rīgā, K. Valdemāra ielā 25, divas Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas ēkas un Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāziju A. Saharova ielā.

Druķis skaidroja, ka pa skolu stāvokli ir atbildīgas pašvaldības un aicināja ēkas īpašniekus nekavējoties novērst defektus.

Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs akcentēja, ka ir jāizveido normatīvais regulējums attiecībā uz sabiedriskām ēkām, lai to īpašniekiem būtu motivācija novērst defektus.

Jau rakstīts, ka, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu iespēja iepazīties ar Latvijā ekspluatēto publisko ēku stāvokli, Būvniecības valsts kontroles birojs ir izveidojis pārbaudīto objektu digitālo karti, kas apskatāma interneta mājaslapā "www.bvkb.gov.lv".

Birojs pašlaik ir pārbaudījis vairāk nekā 1000 objektu, bet kartē attēloti 882; iemesls - ne visi no kontrolētajiem objektiem izrādījušies piekritīgi birojam.

Ēku vērtējumam kartē Birojs izmantojis tā saucamo "luksofora principu" - visi objekti kartē ir trīs krāsās - zaļā, dzeltenā un sarkanā. Ar zaļu krāsu atzīmētās ēkas ir teicamā vai labā stāvoklī, un tās var droši ekspluatēt, ar dzeltenu - ēkas, kas ir sliktā stāvoklī, un to drošība jāuzlabo, bet ar sarkanu - bīstamie objekti, kas nav droši cilvēkiem, tāpēc to ekspluatācija pilnībā vai daļēji jāpārtrauc.

No 882 kartē redzamajiem objektiem 828 ēkas atzīmētas ar zaļu, bet 47 - ar dzeltenu. Savukārt septiņi objekti ir bīstamā stāvoklī, tāpēc iekrāsoti sarkani.

Birojs 2015.gada pirmajos astoņos mēnešos pārbaudījis vairāk nekā 1000 publisko ēku visā Latvijā, no tām 374 ir izglītības iestādes. Līdz gada beigām plānots apsekot vēl vismaz tikpat daudz objektu, īpašu uzmanību pievēršot skolām, bērnudārziem, birojiem un viesnīcām, tādējādi līdz gada beigām kopumā pārbaudot ap 2000 publisko ēku.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 1.oktorbī līdz ar jaunā būvniecības regulējuma stāšanos spēkā darbu sācis arī Būvniecības valsts kontroles birojs. Birojs ir Ekonomikas ministrijas pakļautībā esoša iestāde, un tā juridiskā adrese ir Valdemāra ielā 157, Rīgā. Pašlaik tajā strādā 59 darbinieku, no tiem puse jeb 30 ir būvspeciālisti un eksperti ar nopietnu darba pieredzi Latvijā un ārvalstīs.