Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Drīz gaidāmas ievērojamas laikapstākļu izmaiņas

© F64

Naktī jūras piekrastē un dienā rietumos gaidāmi nelieli nokrišņi, kā arī apledojums, putīs mērens dienvidu puses vējš. Naktī gaiss atdzisīs no 0 līdz pat -7 grādiem, savukārt dienā gaisa temperatūra gaidāma 0...-3 grādu robežās, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Kā jau ziņots, svētdien, 22. novembrī, pirmo reizi šajā rudens – ziemas sezonā gandrīz visā Latvijā diennakts vidējā gaisa temperatūra bija negatīva – iestājās meteoroloģiskās ziemas apstākļi. Var apgalvot, ka tas atbilst normai, jo klimatisko datu analīze liecina, ka parasti tas arī notiek ap šo laiku – 25. novembrī. Daudzviet šajā nedēļas nogalē un pirmdien ir fiksētas arī pirmais sniegs, lai gan pats pirmais sniegs šajā rudens – ziemas sezonā tika novērots jau krietni sen – 9. oktobrī Latvijas austrumu rajonos.

Šobrīd LVĢMC prognozē, ka ziemas laika apstākļi valsts centrālajos un austrumu rajonos darba nedēļas gaitā arī saglabāsies – ja dienas laikā termometra stabiņš pakāpsies arī drusku virs 0 grādu atzīmes, tomēr diennakts vidējā temperatūra kopumā pieturēsies nedaudz zem 0 grādiem – tātad vairāk valdīs sals. Kurzemē, arī Vidzemē līča piekrastē gan pozitīvās gaisa temperatūras atsevišķās dienās būs pārsvarā pār negatīvajām – te temperatūra būs mainīgāka.

Kopumā darba nedēļas gaitā nokrišņu nebūs daudz, un, lai arī nedaudz snigs, sniega segas biezums kopumā palielināsies maz; turklāt Latvijas rietumu un centrālajos rajonos gaidāms arī slapjš sniegs un lietus. Šādas situācijas ir labvēlīgas, lai uz ceļa veidotos apledojums – autovadītājiem jābūt sevišķi piesardzīgiem.

Darba nedēļas gaitā valdīs galvenokārt dienvidaustrumu un dienvidu vējš. Nedēļas sākumā vējš vēl būs lēns līdz mērens, bet nedēļas vidū tas pastiprināsies, tomēr brāzmās 15 m/s sasniegs vien piekrastes rajonos, lai gan tā sauktā komforta temperatūra līdz ar to būs ievērojami zemāka nekā gaisa temperatūra.

Laika apstākļu izmaiņas gaidāmas novembra pēdējās dienās, sākot no 27. datuma, kad vējš pakāpeniski iegriezīsies no dienvidrietumiem, brāzmās sasniegs 15-19 m/s, un mūsu reģionā ienesīs siltākas gaisa masas – arī Latvijas austrumu rajonos gaidāms atkusnis, bet sniegs un slapjš sniegs pāries lietū.