Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Apsētajiem laukiem prognozē vieglu pārziemošanu

© F64

Patlaban ziemāju platībās visā Latvijā ir pietiekami attīstīta sakņu sistēma, kas nodrošina augu labu pārziemošanu. Līdz ar to lauki kopumā izskatās labi, lai gan atsevišķus sējumus pavasarī var ietekmēt šīs vasaras un rudens sausums, aģentūrai LETA atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) agronoms Oskars Balodis.

"Laukos ar smagāku augsnes sastāvu ziemas rapsis sadīga nevienmērīgi. Šajos laukos pēdējie rapši sadīga tikai septembra sākumā pēc nelielajiem nokrišņiem. Šāda situācija biežāk novērojama Zemgales reģionā, citos reģionos mazāk. Tomēr kopumā rapsis ir labi sagatavojies ziemošana - ir apmierinoša biezība un lapu skaits, pietiekami attīstīta sakņu sistēma," sacīja Balodis.

Tāpat viņš norādīja, ka zemnieki šogad sēja īpaši ziemcietīgas ziemas kviešu šķirnes - populārākās ir "Skagen" un "Edvīns". LLKC konsultantu apsekotie lauki pagaidām ir ļoti labā stāvoklī un labi sagatavojušies ziemai.

Saskaņā ar LLKC aplēsēm apsēto ziemāju platības šoruden ir līdzīgas kā pērn. Rudzi varētu būt apsēti ap 37 000 hektāru, ziemas rapsis pērn bija sēts 68 135 hektāros, šogad - aptuveni par 5% vairāk. Savukārt ziemas kvieši, kas pērn aizņēma 289 307 hektārus, šoruden iesēti vairāk, jo šīs graudaugu platības ik gadu pieaug.

Kā ziņots, šogad Latvijā prognozējamā graudaugu un rapša kopējā raža ir par 16% lielāka nekā pērn un sasniegs apmēram 2,6 miljonus tonnu, kas ir visu laiku rekords. Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta datiem šogad vasaras kvieši sēti 154 811 hektāros, ziemas kvieši - 289 307 hektāros, vasaras rapsis - 20 361 hektārā, ziemas rapsis - 68 137 hektāros, rudzi - 37 225 hektāros, vasaras mieži - 91 382 hektāros, auzas - 51 208 hektāros.