Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

E-paraksts: deviņos gados desmit miljoni dokumentu

© NRA

Pašlaik ik mēnesi e-paraksts tiek lietots aptuveni 300 000 reižu. Tas nozīmē, ka reizi desmit sekundēs ar e-parakstu tiek apstiprināts dokuments, liecina VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) apkopotā informācija. Tomēr joprojām eparakstu lieto tikai daļa uzņēmumu un iedzīvotāju.

«Nepilnos desmit gados kopš e-paraksta ieviešanas Latvijā tas ir kļuvis par pašsaprotamu ikdienas rīku ne tikai daudzām valsts un pašvaldību iestādēm, bet arī komersantiem, kas ir būtiskākais valsts konkurētspējas un izaugsmes dzinulis. Laikā, kad LVRTC pārņēma sertifikācijas pakalpojumu sniegšanu, eparaksts bija salīdzinoši dārgs un pietiekami sarežģīts rīks, kuru lietot ikdienas situācijās bija grūti gan komersantiem, gan iedzīvotājiem. Sešos gados LVRTC ir ne tikai pirmais Eiropas Savienībā radījis kvalificētu virtuālo eparakstu, bet šobrīd arī nodrošina funkcionālāko droša eparaksta lietotni. Pat igauņi, kas ir rūdīti evides lietotāji, atzīst, ka LVRTC eparaksta lietojumi ir ērti, un ar skaudību noskatās tā funkcionalitātē. Tāpēc šodien mēs eparaksta izmantošanu redzam visdažādākajās dzīves situācijās, sākot no iesniegumu, finanšu dokumentu, līgumu, apdrošināšanas polišu, rēķinu parakstīšanas līdz pat elektronisku grāmatu eparakstīšanai un jaunatklājuma brīžu fiksēšanai mūžamežos,» uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Drošs elektroniskais paraksts iedzīvotājiem šobrīd ir pieejams trīs dažādos nesējos – eID kartē, LVRTC izsniegtajā viedkartē, kā arī virtuālais eparaksts, kura izmantošanai nepieciešams tikai dators un internets. Visplašāk izmantotā pašlaik ir LVRTC izsniegtā viedkarte, kas pieejama juridiskām personām. Vairāk nekā 40% no visām eparaksta lietošanas reizēm veiktas tieši ar šo nesēju. Ar virtuālo eparakstu tiek veikti gandrīz 20% eparakstu, savukārt ar eID karti – nedaudz vairāk kā 11% no visiem eparakstiem. J. Bokta neslēpj, ka uz eID karti tika liktas lielas cerības, taču tikai 21% no eID kartēm elektroniskais paraksts ir ticis ativizēts.

Tomēr LVRTC statistika liecina, ka tie, kas ir sākuši lietot e-parakstu, dara to diezgan bieži. Piemēram, visaktīvākais lietotājs šogad to izmantojis jau 1700 reižu. 13. novembrī pulksten 12.02 ar eparakstu tika apstiprināts desmitmiljonais dokuments. To veica VAS Latvijas Valsts meži loģistikas reģiona vadītājs Kristaps Vērzemnieks.

Visbiežāk e-paraksts tiek izmantots ap pulksten 16, bet visretāk – starp pulksten 4 un 5 no rīta pēc Latvijas laika. Šogad e-paraksts lietots 104 valstīs, kas ir dažādās laika zonās, tajā skaitā arī tādās eksotiskās valstīs kā Malaizija, Tanzānija, Kolumbija, Jaungvineja. Latvijas Entomoloģijas biedrības prezidents bioloģijas zinātņu doktors Dmitrijs Teļnovs Papua mūžamežos Jaungvinejā septembrī fiksēja jaunu Macratria ģints ložņvaboļu sugu. Savu atklājumu viņš nofotografēja un, izmantojot satelīttelefonu, ar drošu elektronisko parakstu apstiprināja šo faktu.