Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas cirks: bez dzīvniekiem tas vairs nebūtu cirks

© F64

Rīgas cirka apmeklētāji atzinīgi vērtē dzīvnieku uzstāšanos, norādot, ka bez dzīvniekiem tas vairs nebūtu cirks un iztrūktu cirka maģiskās atmosfēras, liecina cirka veiktā aptauja.

Rīgas cirks pēdējo septiņu nedēļu laikā izrāžu skatītājiem piedāvājis aizpildīt anketu, lai noskaidrotu apmeklētāju attieksmi pret Rīgas cirku, tostarp uzzinātu, vai dzīvnieku demonstrēšana cirkā uztverama pozitīvi. Skatītāju sniegtās atbildes liecina, ka 218 no 229 aptaujātajiem atzinīgi vērtē dzīvnieku uzstāšanos, aģentūru LETA informēja Rīgas cirkā.

Jau izsenis vieni no grandiozākajiem cirka priekšnesumiem bijuši dresētāju uznācieni ar lāčiem, ziloņiem, lauvām un tīģeriem - tas saglabājies arī līdz mūsdienām, jo daudzi apmeklētāji, it īpaši mazākie, cirku apmeklē tieši aizraujošo dzīvnieku šovu dēļ, klāstīja Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska.

Neraugoties uz pēdējā laikā sabiedrībā izskanējušajiem viedokļiem, cirks bez dzīvniekiem vairs nav cirks. Vieni no gaidītākajiem priekšnesumiem cirkā ir tieši dzīvnieku numuri. Viņi ne tikai papildina cirka atmosfēru un priecē skatītājus ar savām prasmēm un spējām, bet arīdzan ir kļuvuši par daļu no cirka ģimenes. Cirks savās izrādēs iesaista dzīvniekus atbilstoši esošajām Eiropas Savienības (ES) regulām, starptautiskajiem nolikumiem, cenšoties sagādāt dzīvniekiem maksimāli iespējamas ērtības un labturību, akcentēja Lipinska.

"Dzīvniekiem ir pieejams viss nepieciešamais, viņus aprūpē un uzskata par tik pat lieliem un nozīmīgiem māksliniekiem kā cilvēkus. Ja salīdzina cirka dzīvniekus ar viņu sugas brāļiem, šie ir psiholoģiski daudz spēcīgāki un modrāki, izskatās daudz veselīgāki un lielai daļai no tiem patīk pievērstā uzmanība," pauda direktore.

Kā ziņots, novembra sākumā notikušajā Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes pirmajā sēdē, apspriežot jautājumu par savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu atrakcijās un cirkos, pieņemts lēmums rosināt aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos. Zemkopības ministrija sadarbībā ar Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi veidos darba grupu ar uzdevumu izstrādāt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem likumdošanā.

Lipinska, vaicāta par šāda iespējamā lieguma ietekmi uz Rīgas cirka darbību, iepriekš sacīja, ka tā būtu simtgadīgas mākslas nozares iznīcināšana Latvijā. Ieviešot šādu liegumu, Latvijā netiktu ielaisti "lielo valstu" mākslinieki un Latvijas iedzīvotājiem nebūtu iespējams vērot sniegumu, ko tie iecienījuši. Lipinska teica, ka, aptaujājot cirka apmeklētājus, kas iegādājas biļetes uz priekšnesumiem, secināts, ka dzīvnieku priekšnesumi ir aktuāli un skatītāji tos vēlas vērot.

Tikmēr sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai aizliegtu savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā. Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Anna Rakule. Pieteikumā uzsvērts, ka dzīvnieki ir ar apziņu apveltīti indivīdi, kam ir savas intereses, nevis nejūtīgi priekšmeti, ar kuriem var rīkoties pēc saviem ieskatiem.