Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa neliek šķēršļus svina rūpnīcas būvniecībai Kalnciemā

© F64

Administratīvā tiesa Jelgavā ir pilnībā noraidījusi dažu Kalnciema iedzīvotāju iesniegto prasību apturēt Jelgavas novada domes lēmumu par svina rūpnīcas celšanu Kalnciema rūpnieciskajā teritorijā. SIA "Eco Lead" valdes priekšsēdētājs Jurijs Harlamovs ir gandarīts par tiesas lēmumu.

Atgādinām, ka 2015.gada martā Jelgavas Administratīvas rajona tiesas tiesnese Lala Apšeniece pieņēm Kalnciema iedzīvotāju (Žannas Ņečiporukas, Ivana Ņečiporuka, Gaļinas Bušmanes, Tatjanas Daņilovas, Antoņinas Zelčas, Andreja Tračuma, Aigara Suktera, Sergeja Hramčenko, Valentīnas Amirovas) un Vides aizsardzības kluba pieteikumu, un ierosinājusi administratīvo lietu par Jelgavas novada domes 2015.gada 28.janvāra lēmuma par nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveide Kalnciemā atcelšanu.

Jurijs Harlamovs jau iepriekš pauda nožēlu, ka saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem, apstrīdamā lēmuma darbība tiek apturēta līdz ar pieteikuma iesniegšanu tiesā. "Tas ir neizprotami, ka ikviens cilvēks ar savu vēršanos tiesā var uz nenoteiktu apturēt lēmumu, kurš domē pieņemts nobalsojot tautas ievēlēto priekšstāvju vairākumam. Žēl, ka tos līdzekļus, kurus mēs būtu varējuši novirzīt savai peļņai, arī nodokļiem, prēmijām, kā arī Kalnciemā jau ieplānotajiem sociālajiem projektiem, tagad nāksies novirzīt tiesvedībai un dīkstāves zaudējumu segšanai," marta sākumā žēlojas Jurijs Harlamovs.

SIA "Eco Lead" plānoja jau 2016.gada sākumā Kalnciema rūpnieciskajā zonā (Jelgavas ielā 21) atklāt rūpnīcu, kurā pārstrādātu līdz 15 000 tonnas akumulatoru gadā, saražojot 8 700 tonnu svina. Uzņēmēji šajā projektā plāno ieguldīt 8,5 miljonus eiro. Rūpnīcā plānots nodarbināt 42 darbinieku. Šobrīd, līdz ar tiesu darbiem, plānotie termiņi ir pagarināti, un rūpnīcas atklāšana atlikta uz vairākiem mēnešiem.

"Pret iedzīvotājiem, kuri bija pauduši satraukumu, mēs izturamies ar sapratni. Tāpat mēs saprotam, ka ir ļoti grūti darboties apstākļos, kad tik daudz iedzīvotāji ir bažīgi. Tāpēc mēs arī turpmāk plānojam aktīvi pārliecināt Kalnciema iedzīvotājus par ražotnes nekaitīgumu un uzņēmuma apņēmību ievērot visas ES un Latvijas Republikas vides pārraugu noteiktās prasības," stāsta Jurijs Harlamovs.

"Mēs arī turpmāk esam apņēmušies informēt Kalnciema iedzīvotājus par katru mūsu soli, tai skaitā arī iecerēm. To darīsim gan rīkojot "atvērtās durvis", gan arī informējot ar drukātu ziņu lapu. Esam pārliecināti par to, ka jo vairāk būs informācijas, jo drošāk jutīsies iedzīvotāji un būs mazāk vietas baumām," uzskata Jurijs Harlamovs.

"Par Kalnciema drošību esmu pārliecināts! Tāpēc jau mēs ieguldām tik lielu naudu šajā ražotnē, lai tā būtu atbilstoša visiem drošības standartiem. Lielākā daļa no šiem nepieciešamajiem miljoniem ir ieguldījumi nevis ražošanās procesā, bet ekoloģijas vajadzībām, tai skaitā filtri, attīrīšana, specializētās iekārtas," norāda Jurijs Harlamovs.

Juris Harlamovs uzsakta, kā šāda akumulatorus pārstrādājoša rūpnīcā Latvijā ir ļoti nepieciešama. "Šobrīd oficiāli utilizētos akumulatorus pārstrādā uzņēmi Lietuvā un Igaunijā, bet tikmēr Latvijā plaukst nelegāla un vidi ļoti apdraudošā "mājas pārstāde", kad akumulatora svins tiek pārkausēts teju vai mājas krāsniņā, bet svina lietņi vēlāk nodoti metāllūžņos. Tur tad neviens nekontrolē ne izmešus, ne to, kur un kā tiek noliets akumulatoros esošais šķidrums," rūpnīcas nepieciešamību Kalnciemā skaidro Jurijs Harlamovs.