Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Lielvārdē gadsimta afēra 200 miljonu vērtībā

KĀ OSTAPS BENDERS. Ne pašam saprast, ne citiem paskaidrot. Eksmēram Jānim Āboliņam pagaidām nav izdevies sacerēt ticamu versiju, kur viņš grasījies likt 200 svešus miljonus, ja tādi decembra beigās iekristu Lielvārdes pašvaldības kontos. Tagad pašvaldībai un Latvijas valstij vēl ir cerības no tādas nelaimes izvairīties © F64

Pirmdien uz Valsts kasi atnāca Lielvārdes novada mērs Jānis Āboliņš – apstiprināt pašvaldības vārdā paša parakstītu vekseli 200 miljonu eiro vērtībā par labu kādai mistiskai Lihtenšteinā reģistrētai firmai Riverside HK Ltd.

Pagastveča improvizācija draud pārvērsties nacionālā finanšu traģēdijā, ja izrādīsies, ka vekselis ir spēkā esošs. Pašlaik tā juridisko izcelsmi un spēku pēta visas iespējamās valsts finanšu institūcijas, bet pašam Āboliņam, domājams, pavisam drīz klāt ķersies tiesībsargājošās institūcijas. No domes priekšsēdētāja amata viņš vakar jau atbrīvots.

Finanšu ministrijā notikušo raksturo kā gadsimta afēru Ostapa Bendera stilā, un arī Valsts kasē tāds vekselis redzēts pirmo reizi. Nu kurš gan varētu iedomāties, ka pašvaldībai ar 11 miljonu eiro lielu gada budžetu un gana labi sakārtotu saimniecību pēkšņi sakārosies

200 miljonus. Arī pats Jānis Āboliņš nespēj vai negrib paskaidrot, kur to naudu bija domāts likt un kādēļ slēdzis līgumu ar aizdevēju, domē par to pilnīgi nevienu neinformējot. Dokumenti lietvedībā nav reģistrēti, glabājis tos mājās.

Mīklains aizdevējs

Pašvaldībā un uzraugošajās iestādēs šobrīd iestājusies krietna panika, jo nav jau īsti zināms, kādus dokumentus parakstījis un kādas saistības rīcībā ar nodokļu maksātāju naudu Āboliņš uzņēmies. Grandiozajai naudai kontos it kā bija jāieripo līdz decembra beigām. Finanšu ministrijas runasvīrs Aleksis Jarockis stāsta, ka tagad pašvaldībai drošības apsvērumu dēļ pieprasīts nekavējoties pārreģistrēt visus savus kontus uz Valsts kasi, lai pēkšņi neizrādās, ka konti iztukšoti vai tiem kādas šķīrējtiesas uzlikušas arestu par saistību nepildīšanu. Pašvaldības darbinieki jau raizējas, vai viņiem maz izmaksās ikmēneša atalgojumu. Šobrīd paraksta tiesības līdz ar amatu Āboliņam gan atņemtas, tātad jaunas nepatikšanas viņš var taisīt vienīgi sev pašam kā privātpersona. Neatkarīgajai vakar izdevās aprunāties ar krēslu svaigi zaudējušo deputātu, taču neko prātīgu viņš pateikt nespēja, arī konfidencialitātes līgums neļaujot. Balss drebēja. Naudu plānojis ieguldīt pašvaldības attīstībā, bet, kas tik vērienīgs Lielvārdē attīstāms, nav skaidrs. Darījums viņa izpratnē gan neesot krāpniecība: «Zināmā mērā tā ir mana kļūda.» Eksmērs arī neatklāj, kas ir tie ļaudis, kas stāv aiz mistiskā nosaukuma Riverside HK Ltd. Tas esot kāds fonds, kas ieguldot attīstībā. Lai arī parādzīmē kā aizdevējs minēts uzņēmuma direktors Steven Jantze, visticamāk, tajā nedarbojas nekādi turīgi lihtenšteinieši, bet gan mūsu pašu vietējie šeptmaņi. Vakar uz ārkārtas domes sēdi bija ieradušies divi latviešu puiši, taču, ieraugot tik lielā skaitā mediju pārstāvjus, vienkārši aizmukuši. Varbūt šodien drosmi būs saņēmušies un, kā sasolījuši Āboliņam, nāks klajā ar kādiem publiskiem situācijas skaidrojumiem. Lielas vērtības gan tiem nevar būt, jo viss, ko izdarījis Āboliņš, no sākta gala ir pretlikumīgi.

Pārkāpts viss, ko varēja

Aizņemšanās kārtība pašvaldībām ir strikti regulēta – vispirms jābūt pamatojumam, piemēram, kādam konkrētam projektam, tad par to balso domes sēdē, tad aizņēmuma pieprasījumu izskata pašvaldību aizņēmumu padome, kurā ir finanšu un pašvaldību lietu ministrijas, Valsts kase. Neviens no šiem soļiem netika izpildīts. Aleksis Jarockis saka: «Ir pārkāpti visi iespējamie normatīvie akti un likumi.»

Āboliņa kolēģi par grandiozo parādu, kas karājas virs Lielvārdes galvas, uzzinājuši tikai aizvakar pēcpusdienā. Domes tālruņi uzkarsa no Valsts kases zvaniem.

Šobrīd par Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja vietnieci un galveno paraksttiesīgo personu ārkārtas sēdē iecelta Vita Volonte. Lai arī tik ļoti gribētos cerēt, ka stāsts par vekseli nav ļaunprātīga afēra, viņai nākas atzīt pretējo: «Mēs visi esam pieauguši cilvēki un pasakām vairs neticam. Neviens mums no laba prāta nedāvinātu 200 miljonus eiro. Iespējams, tā ir kāda shēma.» Līdz vakardienas vakaram eksmēram tika dots rīkojums atnest visus viņa mājās slēptos dokumentus uz domi un nodot lietvedībā. Tālāk tie nekavējoties ceļos uz Finanšu ministriju. Tā bažījas, ka bez dīvainā vekseļa eksistē vēl arī citas saistības. Domes ārkārtas sēdē Āboliņš esot pieminējis, ka mistiskais fonds par sadarbības partneri izvēlēts ar kāda konsultanta palīdzību. Vārdā tas netika nosaukts, bet arī konsultanti, cik zināms, par saviem pakalpojumiem prasa atlīdzību.

Pieredze maksātnespējā

No Vidzemes partijas ievēlētais deputāts Jānis Āboliņš mēra amatā tika iecelts tikai jūlijā. Domniekus neapmierināja vecā mēra vadības stils. Taču jaunais pamanījies savārīt nesalīdzināmi lielākas nepatikšanas. Lai tiktu no tām laukā ar veselu ādu, pašvaldība vakar oficiāli norobežojās no eksmēra darbībām. Lēmumā norādīts, ka dome nav lēmusi par sadarbību ar Riverside HK Ltd un nav arī pilnvarojusi Jāni Āboliņu slēgt līgumus vai veikt kādas citas darbības pašvaldības vārdā.

Portāls pietiek.com ir publiskojis Āboliņa parakstīto vekseli un atgādina arī šā politiķa pazīstamākos sasniegumus dzīvē pirms vekseļa: «Līdz šim Āboliņš bija plašāk zināms kā Kredītņēmēju asociācijas dibinātājs un arī saistībā ar to, ka šā gada 9. jūlijā Ogres rajona tiesa pieņēma lēmumu par viņa maksātnespējas procesa sākšanu.» Šie fakti vedina domāt, ka Jānis Āboliņš patiešām nebija īstais cilvēks, kam uzticēt rīkošanos ar lielu naudu.