Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

PADOMI, kā pasargāt mājdzīvniekus no Jaungada salūta izbīļa

© F64

Klāt gada nogales svētki, kas daudzviet tiks sagaidīti ar krāšņu salūtu. Vairums cilvēku ar krāsainajām puķēm greznotajās debesīs raugās ar prieku, savukārt, mājdzīvniekiem šis laiks saistās ar bailēm un stresu. Ik gadu janvāra pirmajās dienās visas dzīvnieku patversmes ir pārpildītas ar dzīvniekiem, kas salūta trokšņa izbiedēti panikā aizbēguši no mājām un vairs nespēj atrast atpakaļceļu.

Vairums atrasto dzīvnieku nav čipēti vai kā citādi identificējami, tāpēc atrast viņu saimniekus ir ļoti grūti. Ulubeleskomanda iesaka visiem saimniekiem pievienot nākamā gada darbu sarakstam sava mīluļa čipēšanu, kas būs obligāta prasība no 1.jūlija, bet jau šobrīd izdarīt pavisam vienkāršu darbību - uzrakstīt uz kakla siksnas savu telefona numuru. Ja siksnas materiāls to neļauj, uz tās var uzlīmēt izolācijas lentu vai leikoplastu, uz kura jau vieglāk uzrakstīt informāciju. Risinājums ir katra izdomas ziņā, galvenais ir nodrošināt, lai jūsu mīlulis ar līdzcilvēku vai patversmes darbinieku palīdzību varētu jūs atkal atrast. Izdariet to TAGAD!

Ja dzīvnieks tomēr noklīst svētku laikā, arī paši nesēdiet rokas klēpī salikuši - nepietiks ar atvērtiem sētas vārtiņiem. Izpētiet atrasto dzīvnieku profilus www.dzivniekupolicija.lv, apzvaniet tuvējās patversmes, izlīmējiet sludinājumu lapiņas savas dzīvesvietas reģionā. Jums noteikti ir sava mīluļa bilde šādām situācijām, bet, ja vēl nav - nekavējoties nofotografējiet viņu!

Vislabāk, protams, ir parūpēties par dzīvnieka drošību laikus, lai svētki nenestu liekus pārdzīvojumus ne jums, ne jūsu mīluļiem. Nav universālas receptes, kā pasargāt dzīvnieku, kurš baidās no trokšņiem. Katrs saimnieks, pazīstot savu mīļdzīvnieku, var izvēlēties piemērotāko:

• Salūta laikā ievest dzīvnieku telpā, kur nav logu un viņš nedzird trokšņus. Var ieslēgt radio, lai novērstu dzīvnieka uzmanību. Ja nav iespēja nodrošināt ar šādu telpu, tad ļaut dzīvniekam palīst zem dīvāna, gultas vai galda.

• Ikdienā ārā dzīvojošos suņus un kaķus, ielaist mājā.

• Ja suns vai kaķis meklē patvērumu pie jums gultā, krēslā - neatgrūdiet, bet mierīgi samīļojiet savu mīluli un rāmā balsī stāstiet, ka viss ir labi, ka nav jābaidās.

• Izturēties kā parasti, lai dzīvnieks saprot, ka cilvēks nebaidās un cilvēkam viss ir kārtībā, jo sunim papildus uztraukumu rada tas, ka viņš nesaprot, kā aizsargāt cilvēku.

• Nebūt ekstrēmistam un nemēģināt dzīvnieku, kurš jau baidās, šādā laikā speciāli vest laukā, vērt vaļā logus utt.

• Ja dzīvnieks ir dzīvoklī, tad, tuvojoties uguņošanas laikam, nolieciet lietas, kuras bailēs skraidot, lecot, dzīvnieks var sasists, saplēst.

• Aizveriet balkona durvis un logus. Atstājiet vaļā vannas istabas durvis, jo esot viens, bailēs no trokšņiem suns un/vai kaķis parasti mēģina slēpties vannas istabā.

• Ar kritisku aci apskatiet savas mājas žogu, vai nevajag aizlāpīt kādu caurumu, pa kuru, pārbijies no salūta trokšņa, zaudējis koordināciju - jūsu mīlulis var aizbēgt nezināmā virzienā.

• Pārnākot mājās un redzot baiļu izraisītu nelielu postažu, nebariet mīluli.

Priecīgus, saticīgus un drošus svētkus cilvēkiem un visiem četrkājainajiem mīluļiem!