Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

VUGD BRĪDINA: Laivot šobrīd ir ļoti bīstami! (iespaidīgi foto)

© VUGD

"Ik pa laikam sociālajos tīklos ir redzami aicinājumi doties ar laivām izmēģināt strauji atkusušās “Latvijas upes. Tomēr mēs aicinām aktīvās atpūtas cienītājus neriskēt ar savu dzīvību un veselību un atturēties no laivošanas,” facebook kontā raksta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

VUGD skaidro, ka laivot šādos apstākļos ir ārkārtīgi bīstami, jo ledus nemitīgi maina savu atrašanās vietu un jebkurā brīdī laivotāji var pakļūt zem ledus, tikt saspiesti starp ledus gabaliem, vai pret tiek sasisties. Tāpat dažu sekunžu laikā uz upes var parādīties ledus gabali, kas ātri pārvietojas un nemanot izveidot vižņu sablīvējumu, tādējādi iesprostojot laivu. Uzbraucot virsū ledus krāvumiem, laiva var tikt caursista un tā rezultātā grimt.

“Straujās un no ledus daļēji brīvās upes ir liels pavasara laivotāju vilinājums, tomēr aicinām šobrīd apzināti nepakļaut sevi briesmām. Laivotājiem ir jāņem vērā, ka cilvēka iespējas izdzīvot, pakļūstot zem ledus, ir ļoti minimālas.

Foto redzama Amatas upe virs Kārļa HES šodien. Pirms dažām dienām šajā vietā brauca laivotāji. Kurā upes posmā šie ledus gabali būs šajā nedēļas nogalē? To paredzēt nevar neviens. Neriskē!” aicina VUGD.