Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Atbraukušajiem patvēruma meklētājiem tiek veiktas veselības pārbaudes

© F64

Pagājušajā nedēļā no Grieķijas pārvietotajiem patvēruma meklētājiem tiek veiktas veselības pārbaudes, un līdz šim nekādas sūdzības no ārzemniekiem nav saņemtas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Santa Jonāte aģentūrai LETA pastāstīja, ka ar pagājušajā nedēļā atbraukušajiem patvēruma meklētājiem norit darbs - tāpat kā ar citiem patvēruma meklētājiem.

No Grieķijas pārvietotajiem sešiem cilvēkiem atsevišķas veselības pārbaudes jau veiktas Grieķijā, piemēram, tuberkulozes pārbaudes. Tāpat tiek veiktas analīzes un veselības pārbaudes, arī ierodoties Latvijā. Patvēruma meklētāju centrā ir medicīnas darbinieks, kas nepieciešamības gadījumā nosūta uz papildu pārbaudēm.

Jonāte arī pastāstīja, ka sākotnēji ar patvēruma meklētājiem strādās Valsts robežsardze un drošības iestādes. Šīs nedēļas laikā informācija tiks nodota PMLP, kas arī tiks lemts par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu. Tāpat tiks veiktas padziļinātas intervijas visu faktu noskaidrošanai.

Ja bēgļa vai alternatīvais statuss tiks piešķirts, ar šiem cilvēkiem strādās pārējie dienesti, piemēram, bērniem būs jāparedz iespēja nokļūt bērnudārzos, pieaugušajiem jāatrod darbs, kā arī jāapgūst valoda. Latviešu valodas aģentūra tuvākajā laikā arī sāks pirmās latviešu valodas apmācības.

Katrs patvēruma meklētājs, izņemot gadījumus, kad patvēruma meklētājs ir pietiekami labi situēts, saņem dienas maksu pārtikas, higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei 2,15 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka piektdien vēlu vakarā no Grieķijas Latvijā nogādāti pirmie patvēruma meklētāji - pārvietotas sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība saskaņā ar Eiropas Savienības pārvietošanas programmu. Sīriešu ģimenē Latvijā ieradušies divi pirmsskolas vecuma bērni, savukārt eritriešu ģimenei bērns palicis Eritrejā. Gadījumā, ja šai ģimenei tiks piešķirts bēgļu statuss, būs iespēja risināt jautājumu par ģimenes apvienošanu.

Personas ieradās Latvijā vēlā piektdienas vakarā, neilgi pirms pusnakts, un patlaban atrodas Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos.

Latvija divu gadu laikā apņēmusies no Grieķijas un Itālijas uzņemt 531 patvēruma meklētāju, kas sākotnēji uzturēsies Muceniekos. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā, šķērsojot valsts austrumu robežu, ikdienā iekļūst nelegālie imigranti, no kuriem daļa pieprasa patvērumu Latvijā.

Nākamie patvēruma meklētāji Latvijā varētu ierasties mēneša laikā.