Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Jelgavā ārstei par prēmiju izmaksu darbiniekiem piespriež 1110 eiro naudas sodu

© F64

Jelgavas tiesā šodien nolasīja spriedumu krimināllietā, kurā Jelgavas slimnīcas bijusī pagaidu vadītāja ārste Solveiga Ābola apsūdzēta par prēmiju un piemaksu noteikšanu slimnīcas darbiniekiem, un tiesa viņai piesprieda 1110 eiro naudas sodu.

Jelgavas tiesas priekšsēdētāja palīdze Sanita Grinšpone aģentūru LETA informēja, ka krimināllieta, kurā Ābola apsūdzēta par to, ka ar prēmiju un piemaksu noteikšanu slimnīcas darbiniekiem viņa iestādei radījusi materiālo zaudējumu vairāk nekā 200 000 eiro apmērā, šodienas tiesas sēdē izskatīta pēc būtības, un tiesa nosprieda Ābolu atzīt par vainīgu un sodīt viņu ar naudas sodu trīs minimālo mēnešalgu apmērā jeb 1110 eiro.

Ābola atzīta par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 318.panta otrajā daļā - likuma redakcijā līdz 2013.gada 1.aprīlim - par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā.

Spriedumu iespējams pārsūdzēt desmit dienu laikā apelācijas kārtībā Zemgales apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijai, sūdzību vai protestu iesniedzot Jelgavas tiesā.

Kā ziņots, apsūdzība ir saistīta ar laiku, kad pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis Andris Ķipurs tika atstādināts uz laiku no 2011.gada 23.maija līdz 2012.gada 18.decembrim un par valdes locekļa pienākumu izpildītāju tika iecelta Ābola, kas bija Ķipura vietniece.

Līdzīgi kā citā lietā, kas sākta pret Ķipuru, arī Ābolas apsūdzība ir saistīta ar prēmiju vai piemaksu noteikšanu slimnīcas darbiniekiem.

2015.gada decembrī Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodeva krimināllietu, kurā sieviete apsūdzēta par to, ka, būdama valsts amatpersona, izmantojusi savu dienesta stāvokli un Jelgavas pilsētas slimnīcai radījusi materiālo zaudējumu vairāk nekā 141 447 latu (201 261 eiro) apmērā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā krimināllietā apsūdzēta kādreizējā Jelgavas pilsētas slimnīcas valdes locekle.

Kā iepriekš aģentūrai LETA norādīja prokuratūras preses pārstāve Aiga Eiduka, izmeklēšana tika sākta pēc Valsts kontroles iesnieguma. Saskaņā ar lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības apsūdzētā sieviete, būdama valsts amatpersona un izmantojot savu dienesta stāvokli, pretēji dienesta interesēm, mantkārīgā nolūkā izdeva rīkojumus par prēmiju izmaksu darbiniekiem un piemaksas noteikšanu vienam darbiniekam, apzinoties, ka rīkojumi ir prettiesiski.

Apsūdzētā sieviete izdeva rīkojumus par prēmiju izmaksu arī tādām darbiniecēm, kuras bija bērna kopšanas atvaļinājumā. Prettiesisku darbību rezultātā uzņēmumam tika radīts materiāls zaudējums vairāk nekā 141 447 latu (201 261 eiro) apmērā.

Apsūdzētā sieviete pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas. Lieta izskatīšanai nodota Jelgavas tiesai.