Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Visi "Vienotības" deputāti balsos par Kučinska veidotās valdības apstiprināšanu

© F64

Šodien Saeimas sēdē visi 23 "Vienotības" deputāti balsos par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķa, Ministru prezidenta amata kandidāta Māra Kučinska veidotās valdības apstiprināšanu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Viņa piebilda, ka pašlaik nevar vērtēt nākamo valdību. "Vienotības" ministri ejot strādāt valdībā. Jāsagaida pirmie darbi un tad jādod vērtējums.

Politiķe norādīja, ka valdības deklarācijā neesot ierakstīts svarīgs jautājums par minimālās algas paaugstināšanu, taču tas nenozīmējot, ka politiķi necīnīsies par to, lai katra iedzīvotāja maciņā būtu vairāk naudas.

Arī Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš "Rīta panorāmā" apliecināja, ka nacionālā apvienība būs vienota un balsos par Kučinska valdības apstiprināšanu.

Viņš cer, ka balsojumā pārsteigumu nebūs.

Politiķis piebilda, ka nacionālajai apvienībai ir izdevies kā vienu no prioritātēm izvirzīt demogrāfiju.

Kā ziņots, Saeima šodien ārkārtas sēdē plkst.12 lems par jaunās valdības apstiprināšanu.

Vairākas pēdējās valdības vadīja "Vienotības" politiķi, bet ZZS pārstāvji premjera amatu nav ieņēmuši kopš 2004.gada beigām.

Paredzēts, ka jaunajā valdībā būs seši ZZS pārstāvji, kas ir par vienu vairāk nekā līdzšinējā Ministru kabinetā. ZZS valdībā pārstāvēs Ministru prezidents Kučinskis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, veselības ministrs Guntis Belēvičs, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī satiksmes ministrs Uldis Augulis.

"Vienotība" būs zaudējusi ne tikai premjera amatu, bet tai kopumā valdībā būs par vienu pārstāvi mazāk nekā līdz šim, tomēr šī politiskā spēka virzītais ekonomikas ministrs uzņemsies premjera biedra pienākumus. "Vienotību" jaunajā valdībā pārstāvēs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, ekonomikas ministrs, premjera biedrs Arvils Ašeradens, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kā arī labklājības ministrs Jānis Reirs.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) darbam jaunajā valdībā deleģēja tos pašus politiķus, kuri darbojās līdzšinējā Ministru kabinetā, - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu, tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču, kā arī kultūras ministri Daci Melbārdi.

Iecerēts, ka kopumā mainīsies seši Ministru kabineta pārstāvji - būs jauns premjers, divi jaunpienācēji ministru amatos un trīs ministri, kuri līdzšinējā valdībā bija atbildīgi par citām nozarēm. Līdzšinējā valdībā nestrādāja Kučinskis, Ašeradens un Šadurskis. Savukārt nozari jaunajā valdībā mainīs līdzšinējā ekonomikas ministre Reizniece-Ozola, iepriekšējās valdības finanšu ministrs Reirs, kā arī bijušais labklājības ministrs Augulis. Lielākā daļa - astoņi ministri - turpinās darboties savos amatos arī jaunajā valdībā.