Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Viedokļi par Virguļicas upes aizsprostošanu pamatīgi atšķiras

ilustratīvs attēls © F64

Atsaucoties uz publicēto. Kāds dabas mīļotājs medijiem sūdzējies par dzirnavām, kuras atrodoties dabas lieguma teritorijā, un it kā traucējot zivju migrācijai un appludinot vērtīgus biotopus. Kā portālam nra.lv atklāja dzirnavu īpašnieks – dabas mīļotājs savus novērojumus gluži vienkārši "pagrābis" no gaisa.

"Īpašums, kura teritorijā atrodas Silenieku dzirnavas, nav atrodams dabas lieguma teritorijā esošo zemes gabalu īpašnieku sarakstā, kā arī tas nerobežojas ar šo liegumu. Tuvākajā punktā tas atrodas ~1,5km attālumā no īpašumiem ‘’Silenieku dzirnavas’’ Pededzes pagastā un ‘’Silenieki’’ Jaunalūksnes pagastā, kuru teritorijā atrodas aplūkojamais objekts - ‘’Silenieku dzirnavu’’ uzpludinājums," skaidro dzirnavu īpašnieks Armands Roze.

Jāpiezīmē, ka arī satraukumam par zivju migrāciju, gluži vienkārši nav pamata.

"Par migrāciju izsakoties precīzi – dabiskā migrācija ir pārtraukta tikai daļēji virzienā pret straumi, bet virzienā pa straumi uz leju tā ir iespējama. Augšup migrējošās zivis pagaidām tiek pārvietotas ar cilvēka spēka palīdzību," atklāj A. Roze, kurš arī norāda - atrodoties ārpus dabas lieguma šajā gadījumā nav iespējams veikt saimnieciskās darbības pārkāpumu dabas lieguma teritorijā. Arī tad, ja pieņem Virguļicas upi par abu teritoriju vienojošu faktoru, atrodoties lejpus pa straumei tik lielā attālumā (~1,5km), nav iespējams ietekmēt procesus ‘’Virguļicas mežu’’ dabas liegumā.

Tā pat arī jāuzsver, ka vērīgais pētnieks paudis arī vēl kādu aplamu viedokli –  ka A. Roze Pededzes upē esot ielaidis pulciņu ar palijas mazuļiem, tomēr īpašnieks uzsver – introdukcija (zivju mazuļu mākslīga ielaišana ūdenstilpnē) ar paliju mazuļiem Pededzē netiek veikta un vienīgais paliju introdukcijas saskaņojums saņemts Kāla ezeram.