Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS: Paļčevskis pirms nāves lūdz sievu izpildīt pēdējo vēlēšanos

© F64

Latvijas slavenajam iluzionistam Genādijam Paļčevskim tā arī neizdevās uzveikt ļauno slimību – vēzi. Viņa sirds pārstāja pukstēt 2. februāra rītā. Sieva Jeļena Paļčevska sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj, ka pēdējās piecas savas dzīves dienas vīrs pacietīgi gaidījis savu aiziešanu, daudz runājies par Dievu un sievai paguvis izteikt savu pēdējo vēlēšanos.

Reta slimība – siekalu dziedzeru vēzis

Beidzamā mēneša laikā teju ik nedēļu sabiedrību pāršalc kāda sēru vēsts. Nāve nesaudzē. Šoreiz sabiedrība atvadās no iluzionista Genādija Paļčevska.

«Ziedot.lv» mājaslapā ir rakstīts: «2015. gada 3. jūlijā bija pēdējā pazīstamā iluzionista Genādija Paļčevska uzstāšanās publikas priekšā. Tajā laikā mākslinieks, kuru ciena un mīl gan Latvijā, gan ārzemēs, bija slims jau gandrīz gadu. Genādiju skārusi reta slimība – siekalu dziedzeru vēzis. Ārsti Latvijā ilgu laiku nespēja noteikt pareizo diagnozi. Genādijam tika veikts ķīmijterapijas un apstarošanas ārstnieciskais kurss. Diemžēl veselības stāvoklis pasliktinājās. Kļuva skaidrs, ka vai nu jāmeklē alternatīvas, vai arī Genādija ģimenei vajadzēs noraudzīties, kā viņu vīrs un tēvs mirst.»

Paļčevski bija precējušies jau 25 gadus, viņiem ir divi 10 un 8 gadus veci bērni. Pērnā gada augustā Paļčevski salaulājās baznīcā. Lēmumu par laulāšanos Paļčevski pieņēma jau pirms diviem gadiem, kad Genādijs bija vesels un nekas neliecināja par smago slimību. Genādija ārstniecību pērn bija uzņēmusies klīnika Hannoverē Vācijā. Klīnika piedāvāja trīs nedēļu ārstniecības kursu par kopējo summu 14 400 eiro, papildus nepieciešami līdzekļi tulka apmaksai, ceļa un uzturēšanās izdevumu segšanai. Genādiju ceļā pavadīja sieva Jeļena. Lai apmaksātu Genādija Paļčevska ārstēšanos un dāvātu viņam iespēju vēl dzīvot, kopā bija nepieciešami 16 000 eiro. Nauda tika saziedota, un Genādijs pērnā gada rudenī varēja uzsākt terapiju. Taču viss izrādījās veltīgi.

Genādijs mūžam paliks manā sirdī

Sarunā ar »Vakara Ziņām« Jeļena atklāj, ka Genādijs beidzamajā laikā ļoti mocījās un viņam bija ļoti smagi. «Es ļoti mīlēju un mīlu savu vīru. Jau tagad man viņa pietrūkst.»

Genādijs pēdējās piecas savas dzīves dienas gatavojās aiziešanai. «Viņš juta, ka nāve ir klāt. Protams, ka viņš cīnījās līdz pēdējam elpas vilcienam. Taču pēdējās piecas dienas viņš teica, ka ir gatavs doties pie Dieva. Mēs ļoti daudz runājām par Dievu. Vīrs man paguva pateikt savu pēdējo vēlēšanos, un mēs to izpildījām. Viņu pēdējā gaitā pavadīs mācītājs, kas salaulāja mūs, no Rīgas Svētā Franciska baznīcas. Genādijs bija ticīgs cilvēks, un viņam bija ļoti svarīgi, kas viņu izvada mūžībā. Šķirstā līdzi Genādijam dosim ikonu. Viņam jau bija ikona, bet, ārstējoties slimnīcā, tā pazuda, un vīrs ļoti uztraucās, tāpēc iegādājāmies jaunu,» atklāj Jeļena.

Genādijs ļoti mīlēja dzīvi, savu profesiju un ģimeni. Pirms pieciem gadiem Genādijs pat sasniedza Ginesa rekordu. Viņš tika iesaldēts ledū un sasniedza jaunu pasaules rekordu, pavadot ledū 64 stundas un 32 minūtes. Genādijs un Jeļena kopā ne tikai darbojās kā iluzionisti, bet arī nodzīvoja kopā 25 gadus. «Mēs pagājušā gada 14. februārī, Valentīndienā, nosvinējām sudraba kāzas. Speciāli šim notikumam par godu pat nopirkām sudraba gredzenus. Vīrs arī ļoti priecājās par maniem panākumiem, kad es pārkvalificējos un kļuvu par pasākumu vadītāju. Es vienmēr viņu mīlēšu, un viņš paliks uz mūžu manā sirdī,» saka Jeļena.

»Vakara Ziņas« izsaka līdzjūtību Jeļenai Paļčevskai un ģimenei.