Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Valentīndiena jūtami aktivizē laulāšanās biznesu

GRACIOZI. Reti kurš graciozajā Undīnē Vīksnē šobrīd atpazīst žiperīgo Martu no filmas Ūdensbumba resnajam runcim. Interesanti, kāds būtu filmas turpinājums, ja to uzņemtu tagad? © F64

Līgavu kleitu dizaineri un šuvēji Valentīndienu pamana pat tad, ja paši to neatzīmē. Pēc sirsniņdienas kāzu salonus pilda topošās līgaviņas, kas Valentīndienā bildinātas. Šogad līgavu kleitās dominē mežģīnes, pērles, gaisīgs šifons un tills.

Lai precētos Valentīndienā, kā to šogad Latvijā iecerējuši vismaz 50 pāri, kāzu kleitas meklējumiem jau ir par vēlu, uzskata Ingrida Bridal īpašniece un dizainere Ingrīda Vaivade. Vasaras līgaviņām pēc savas sapņu kleitas viņa iesaka sākt lūkoties, vēlākais, martā. Savukārt pati dizainere šobrīd jau prāto par 2017. gada kāzu kleitu kolekciju.

Ar velcēm un kailām mugurām

«Man nepatīk vārdu salikums kāzu mode, jo īstenībā modē ir tas, kas katrai līgavai piestāv. Kāzu kleitām ir jābūt gaisīgām, kristālīgām un vieglām. Nav svarīgi, kāds ir modelis, bet kleita nedrīkst izskatīties smaga,» Neatkarīgajai stāsta I. Vaivade, kuras tērpos laulājas gan Latvijas, gan arī ārvalstu līgavas.

I. Vaivade pirms trim gadiem līdztekus Rīgas salonam atvēra kāzu kleitu salonu arī Londonā. Diemžēl londonietēm patīkot tieši smagās, Viktorijas laikmeta stila kleitas. Respektējot līgavu vēlmes, Ingrīda mēģina ārzemnieces ieinteresēt gaisīgākos modeļos, un bieži tas arī izdodas.

Kā Rīgā, tā Londonā lielākoties topā ir garās līgavu kleitas – ar vai bez velces. «Kleitas ar velci izvēlas līgavas, kas gatavojas laulāties baznīcā, jo tās padara stāju majestātiskāku, savukārt bez tās vai īsu kleitu – līgaviņas, kuras kāzās vēlas aktīvi rosīties un lustēties, lai gan nepareizi būtu iedomāties, ka kleitā ar velci to nevarētu darīt. Šādiem tērpiem ir speciālas cilpiņas un podziņas, kas palīdz saturēt velci, lai tā neierobežo dejotprieku,» stāsta I. Vaivade.

Aptuveni piecas no 100 līgavām vēloties īsu kāzu kleitu, un tieši šogad interese par kāzu kleitām virs ceļa ir palielinājusies. Tāpat šogad ir aktuālas kleitas ar atsegtu muguru, savukārt kādreiz tik populārās korsešu kleitas pērk vairs tikai retā. «Tomēr nav arī tā, ka korsešu kleitas būtu izgājušas no aprites. Ir tādas auguma formas, kurām korsete piestāv, un tas ir labākais variants kāzu kleitai,» teic Ingrīda.

Taču viena lieta gadsimtiem ilgi nav mainījusies – kāzu kleitas baltā krāsa. Tomēr arī šajā ziņā laikmets ienes savas korekcijas – arī tās pamazām kļūst krāsainākas.

«Dāmas pēc 40 gadiem pilnīgi baltu kleitu savām kāzām izvēlas reti. Taču ļoti viegls tonējums maigi rozā vai saldi zaļā ābolu tonī to padara par greznu kāzu kleitu. Ar to es nedomāju Bārbiju rozā, bet gan tik maigu toni, ka to drīzāk var nojaust nekā saskatīt. Tā kā audumu tik maigos toņos neesmu atradusi, tad spēlējos ar mežģīnēm, tillu un citiem materiāliem, līdz panāku perfektu toni. Tad kleita izskatās kā no pasakas,» atklāj dizainere.

Pirkt vai šūt?

Kāzu kleitu cenas svārstās no pussimt eiro līdz 2500 eiro, un līgavas savu sapņu kleitu vairs nemeklē kāzu salonos vien. Biežāk nekā iepriekš tās uztic to darināt šuvējai, uzklausot arī dizainera padomu, vai arī pasūta internetā No Neatkarīgās aptaujātām 2015. gada līgavām, 23 procentos gadījumu kleitu speciāli viņām darinājušas šuvējas, pārējas līgavas priekšroku devušas gatavām kāzu kleitām, iegādātām veikalos, kāzu salonos vai ar interneta starpniecību. Taču tas nenozīmē, ka gatavās kleitas visām līgavām derējušas kā uzlietas. Lielākajai daļai nācies tās nedaudz koriģēt, piemēram, saīsināt garumu vai iešūt viduklī šaurāku. Dažas topošās līgaviņas nenoniecināja arī lietotu kāzu kleitu vai izvēlējās šai īpašajai dienai tās īrēt.

I. Vaivade starp gatavu kleitu pārdošanu un šūšanu ir atradusi vidusceļu, proti – salonā iespējams pielaikot dučiem kleitu, lai atrastu piemērotāko, bet dizainēta un šūta tā tiek speciāli katrai līgavai. «Katru kleitu pati arī piegriežu un veicu pirmo uzmērīšanu. Pārējais ir manu meistaru darbs. Tas ir mans zelta fons, bez kura es nebūtu tik tālu tikusi,» savus darbiniekus uzliela Ingrīda.

Latvija, Anglija, Spānija

Sarūkot iedzīvotāju skaitam Latvijā un reizē palielinoties interneta tirdzniecībai, kāzu kleitu bizness kļūst arvien sarežģītāks, un ne visi spēj izdzīvot. Ingrīdas salons krīzi pārdzīvoja samērā mierīgi, jo pasūtījumos nekādu lielu sarukumu nejuta. Taču arī palielinājumu ne. Pirms trim gadiem, nedaudz pat apsteidzot toreizējās premjeres Laimdotas Straujumas mudinājumu apgūt jaunus eksporta tirgus, Ingrīda Londonā atvēra kāzu salonu, jo bažījās, ka ar Latvijas tirgu vien uzņēmējdarbība panīks. Šobrīd Londonas salonā pasūtījumu ir pat vairāk nekā Rīgas salonā. Visas kleitas, arī tās, kuras pasūta londonietes, tiek šūtas Latvijā un uz Apvienotās Karalistes galvaspilsētu nogādātas ar lidmašīnu. Taču I. Vaivade gatavojas drīzumā atvērt ražotni arī Londonā, lai samazinātu nepieciešamību gādāt kleitas pāri jūrai. Taču no biznesa ceļojumiem Ingrīda pilnībā izvairīties nevarēs, jo viņa regulāri dodas uz Spāniju, kur iegādājas mežģīnes. To izvēli digitālajai pasaulei viņa neuztic. «Lai nopirktu katrai kleitai piemērotākās, man tās ir jāaptausta, jāapskata un jāizjūt,» atzīstas Ingrīda.

VIEDOKLIS

Liene ZIEDIŅA, kāzas svinēs 23. jūlijā

Savu kāzu kleitu izvēlējos ļoti ātri. Pirms nopirkt īsto, biju uzmērījusi vēl tikai divas citas. Aptuveni zināju, ko vēlos, tāpēc varbūt arī izvēle bija vieglāka. Tiesa, sākumā biju sapņojusi par kleitu, kas pieguļ augumam, bet, tā kā mans topošais vīrs Arturs reiz bija teicis, ka vēlētos mani kāzu dienā redzēt kuplā kleitā, nolēmu pielaikot arī tādu. Un nevīlos. Precos taču tikai vienu reizi, un kāpēc gan šajā īpašajā dienā neatļauties būt princesei. Piegulošas kleitas varēšu vilkt vēl neskaitāmas reizes. Turklāt izvēlētā kleita derēja kā uzlieta, nebija vajadzības to iešūt vai saīsināt. Protams, pirms kāzām vēl reizi to pielaikošu, jo varbūt kaut kas ķermeņa aprisēs būs mainījies un tikai ar īstajām kurpēm kājās varēs novērtēt, vai kleita nav par garu.

Uz kāzu kleitu salonu Bonni devos kopā ar visu ģimeni – mammu, tēti, brāli un vedējmāti. Arturs, protams, kleitu pagaidām nav redzējis. Taču mums visiem kāzu kleitas mērīšana bija ļoti emocionāls mirklis – gan mammai, gan man acis kļuva mitras. Kleita ir tik īpaša un emocionāli nozīmīga, ka pēc kāzām noteikti to nepārdošu. Glabāšu kā piemiņu.