Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Pļaviņās plāno nostiprināt palu ūdeņiem un ledus sablīvējumiem pakļauto Lielo Krasta ielu

© F64

Lai novērstu krasta eroziju, Pļaviņās plāno nostiprināt palu ūdeņiem un ledus sablīvējumiem pakļauto Lielo Krasta ielu, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

LVĢMC ir izsludinājis iepirkumu par tiesībām izstrādāt tehniski ekonomisko pamatojumu krasta nostiprinājuma konstrukcijas izvēlei un tās izveidošanai Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuves krasta Lielās Krasta ielas posmam aptuveni 850 metru garumā.

Postoši plūdi Pļaviņās ir bijuši pirms Pļaviņu HES uzbūves 1968.gadā. Pēc tam lielākie plūdi, kas radušies saistībā ar vižņu un ledus sastrēgumiem tieši šajā vietā, Pļaviņās novēroti 1997., 1983., 1988.gadā, kad ūdens līmenis paaugstinājās par vairākiem metriem.

Ledus iešanas laikā Daugavā un Pļaviņu HES ūdenskrātuvē, kur Aiviekste ietek Daugavā, palu ūdeņi ar ledus masām un straumi atduras arī Lielā Krasta ielas stāvkrasta zonā, izsaucot stāvkrasta pastiprinātu eroziju.

Iepirkuma konkursa uzvarētājam būs jāizstrādā tehniski ekonomiskais pamatojums, tostarp jāveic arī izpēte un hidrodinamiskā datormodelēšana, ietverot ledus procesu un parādību ietekmi uz ūdensteču hidrodinamisko režīmu, Pļaviņu ūdenskrātuves Lielās Krasta ielas posma aizsardzībai. Tāpat būs jāveic vismaz divu tehnoloģisko alternatīvu izvēle Pļaviņu HES ūdenskrātuves stāvkrasta nostiprinājumu būvdarbu veikšanai.

Šī projekta īstenošanai plānots piesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu, tāpēc projekta autoram būs arī jāsagatavo pieteikuma forma finansējuma saņemšanai, kā arī jāveic pilna izmaksu ieguvumu analīze un naudas plūsmas prognoze atbilstoši Eiropas līdzfinansējuma prasībām izvēlētajai alternatīvai.

Pieteikumus iepirkuma konkursā var iesniegt līdz 22.februārim.