Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VAS "Latvijas dzelzceļš" operatīvā peļņa pirmajā ceturksnī ir 5,87 miljoni eiro

© F64

VAS “Latvijas dzelzceļš”(LDz, Latvijas dzelzceļš) 2016.gada pirmajā ceturksnī strādājis ar 51,6 miljonu eiro lielu apgrozījumu, bet uzņēmuma operatīvā trīs mēnešu peļņa pirms nodokļiem ir 5,87 miljoni eiro.

“Tas panākts gan uz procesu efektivizācijas, gan administrācijas izmaksu samazināšanas rēķina. Taču jāuzsver, ka šis noteikti nav tas peļņas cipars, kas būs gada beigās. Koncerna darbības specifikas dēļ mums katru gada pirmajā ceturksnī operatīvā peļņa ir lielāka, taču tas ir pirms regulāro remontdarbu un investīciju veikšanas. Turklāt, ņemot vērā dzelzceļa pārvadājumu sezonalitāti, gada laikā saimnieciskās peļņas rādītāji izlīdzinās līdz 1-2 miljoniem eiro. Neraugoties uz ekonomisko situāciju pasaulē un reģionā, Latvijas dzelzceļa valdei ir svarīgi nodrošināt stabilu uzņēmuma darbību un finanšu situāciju, ko mēs šobrīd arī spējam nodrošināt. Patlaban mēs strādājam iepriekš plānotā budžeta ietvaros.“ norāda VAS “Latvijas dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.

LDz meitas uzņēmums SIA “LDZCARGO”pirmajos trīs mēnešos strādājis ar 81,4 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir samazinājies par 17,1% salīdzinājumā ar 2015.gada pirmo ceturksni un saistīts ar kopējo kravu apgrozījuma samazinājumu pirmajā ceturksnī. SIA “LDZ CARGO” operatīvā peļņa pirmajā ceturksnī bija 8,35 miljoni eiro (par 8,6% mazāka salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn). Arī SIA “LDZ CARGO”peļna, līdzīgi kā mātes kompānijai un pārējiem koncerna uzņēmumiem, gada griezumā izlīdzinās atbilstoši kravu pārvadājumu un darbu sezonalitātei.

SIA “LDZ ritošā sastāva serviss” pirmā ceturkšņa apgrozījums bija 17,95 miljoni eiro (par 24,5% mazāks nekā attiecīgajā periodā pērn), bet operatīvā peļņa - 725 871 eiro.SIA “LDZ ritošā sastāva serviss” apgrozījuma samazinājums saistīts ar kopējo kravu pārvadājumu apjomu samazinājumu Latvijā, jo attiecīgi samazinās gan nepieciešamība remontēt ritošo sastāvu un nomāt lokomotīves kravu pārvadāšanai, gan arī degvielas patēriņš, kas veido daļu no  uzņēmuma agprozījuma un ienākumiem.

SIA “LDZ apsardze”gada pirmajos trijos mēnešos strādājusi ar 1,7 miljonu eiro lielu apgrozījumu un 122 604 eiro lielu operatīvo peļņu, SIA “LDZ CARGO” meitas sabiedrībasSIA “LDZCargo Loģistika” trīs mēnešu apgrozījums veidoja2,48 miljonus eiro, bet operatīvā peļņa ir 6 129 eiro.

AS “LatRailNet”apgrozījums pirmajā ceturksnī bija 305 019 eiro, bet operatīvā peļņa – 30 792 eiro, savukārt SIA “LDZ infrastruktūra” pirmajos trīs mēnešos strādājusi ar 48 788 eiro lielu apgrozījumu un329 645 eiro lieliem zaudējumiem, kas saistīts ar uzņēmuma darbības izteikti sezonālo specifiku (darbi parasti tiek realizēti pavasara- vasaras –rudens sezonās) - gada pirmajā ceturksnī parasti norit darbs pie juridiskās un tehniskās dokumentācijas izstrādāšanas.