Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Veselības skolā izdzird savus sirdspukstus

© F64

Lai gan lielākā daļa iedzīvotāju zina, kāds ir vesela cilvēka ideālais asinsspiediens, proti, 120/80, paši regulāri asinsspiediena mērījumus neveic un nav pārliecināti, cik augsts vai zems tas ir un kādas sekas veselībai var radīt ilgstoši augsts asinsspiediens. Lai īpaši pievērstu iedzīvotāju uzmanību agrīnai insulta un infarkta profilaksei, šogad Euroaptieka sociālais projekts Sirds veselības skola piedāvās aptieku apmeklētājiem piecās Latvijas pilsētās veikt veselības mērījumus.

Sirds veselības skolu Euroaptieka kopā ar Latvijas Kardiologu biedrību, pacientu biedrību Parsirdi.lv un citiem sadarbības partneriem organizē jau otro gadu, aicinot iedzīvotājus izglītoties par sirds veselību un bez maksas veikt paškontroles mērījumus aptiekās. Taču šogad Sirds veselības skola atklāta pavisam interesantā veidā, kas ļauj sadzirdēt īstus cilvēka sirdspukstus un pārliecināties, ka sirds ikvienam cilvēkam pukst citādi. Ar moderno tehnoloģiju palīdzību cilvēku sirdspuksti tika ierakstīti un kopā ar dīdžeju izveidots skaņdarbs. Pirmie savus sirdspukstus izdzirdēja un ļāva ierakstīt sociālās kampaņas Sadzirdi savu sirdi vēstneši - aktīvā skrējēja Ulrika Plotniece un diriģents Jānis Ozols. «Lai rūpētos par sirdi, nepieciešams pilnvērtīgs miegs, pareizs uzturs un fiziskas aktivitātes svaigā gaisā,» sacīja U. Plotniece, savukārt J. Ozols uzskata, ka lētākās zāles sirds veselības uzturēšanai ir dziedāšana korī. Ierakstīt un pēcāk dzirdēt savus sirdspukstus skaņdarbā varēja arī daudzi aptieku apmeklētāji, un tas patiešām sagādā lielu pārsteigumu - sadzirdēt savu sirdi un vēl kopā ar mūziku.

«Šogad īpaši vēlamies, lai par sirds veselību padomā arī 30 gadu sasnieguši cilvēki, kuri bieži vien neieklausās savā sirdī, maldīgi domājot, ka rūpes par sirds veselību nekādā gadījumā neattiecas uz viņiem,» norāda Euroaptieka pārstāve Evita Birzniece. Sirds veselības skola norisināsies maijā desmit Euro aptiekās Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī un Jūrmalā. Piesakoties iepriekš, aptieku apmeklētājiem būs iespēja izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu, kā arī cukura un holesterīna līmeni asinīs. Mērījumu laikā apmeklētājus konsultēs farmaceits, kuram ir atbilstošas zināšanas par sirds veselības uzturēšanu un dzīvesveidu, kas to ietekmē. Pagājušā gada Sirds veselības skolā aptiekās arī tika veikti veselības mērījumi, un rezultāti ir šādi: paaugstinātu cukura līmeni asinīs konstatēja deviņiem procentiem apmeklētāju, bet uz kritiskās robežas (5,6-7,0 mmol/l) 38 procentiem iedzīvotāju; paaugstinātu asinsspiedienu atklāja 52 procentiem cilvēku, bet palielinātu ķermeņa masas indeksu - 31 procentam; holesterīna līmenis virs 5 mmol/l noteikts 68 procentiem iedzīvotāju.

Savukārt šogad vēl pirms jaunās Sirds veselības skolas Euroaptieka apmeklētājus aptaujāja par to, ko viņi zina par insultu, infarktu un sirds veselības mērījumiem. Lielākā daļa cilvēku var atbildēt uz jautājumu, kāds ir vesela cilvēka ideāls asinsspiediens, un zina, ka jāvēršas pie ārsta, ja ir konstatētas novirzes. Tomēr to, kāds ir paša cilvēka asinsspiediens, zina daudz mazāk aptaujāto, jo to regulāri nemaz nemēra. 56 procenti aptaujāto atzinuši, ka pēdējā gada laikā mērījuši holesterīna līmeni, taču 40 procentu nezina pateikt, kāds tas ir. «Sirds veselības skola ir projekts, kurš vispirms rosina padomāt, tad - izglīto, bet pēc tam aicina uz reālu darbību - doties un noskaidrot savus sirds veselības rādītājus,» saka E. Birzniece. Projekta ietvaros notiek arī izglītojošas lekcijas iedzīvotājiem, izdoti materiāli par sirds veselību, kā arī īpaši tiek skaidrots, kas ir insults un infarkts, ka tas skar arvien jaunākus cilvēkus un kas jāievēro, lai tā nenotiktu.