Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

No augusta par elektrību būs jāmaksā arī tiem, kuri to nepatērē

© F64

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien atbalstīja AS "Sadales tīkls" priekšlikumu par elektroenerģijas sadales tarifa līdzsvarošanu, kā rezultātā daļai patērētāju elektrības rēķini samazināsies, bet daļai augs.

Jaunais tarifs stāsies spēkā šā gada 1.augustā.

Iepriekš "Sadales tīkla" pārstāvji informēja, ka aptuveni 700 000 mājsaimniecību šādas izmaiņas neradīs būtiskas izmaiņas elektrības gala rēķinos vai pat samazinās rēķinus. Savukārt juridiskajiem klientiem sadales tarifu struktūra tiks līdzsvarota, samazinot elektroenerģijas piegādes maksu.

"Sadales tīklā" norādīja, ka no jaunās tarifa metodes maksa par elektrību samazināsies tiem, kuri elektrību patērē efektīvi. Turpretī tiem, kuri elektrību nepatērē vai patērē neefektīvi, gaidāms elektrības cenu pieaugums.

SPRK apstiprinātie tarifi paredz, ka, piemēram, mājsaimniecībām, kurās elektrība netiek patērēta, turpmāk rēķins pieaugs par fiksēto mēneša maksu 1,24 eiro apmērā. Tiem, kuri elektrību patērē maz - 50 kilovatstundas (kWh) mēnesī - rēķins pieaugs par 62 eiro centiem mēnesī. Turpretī ar 100 kWh patēriņu mēnesī gala rēķins augs par vienu centu, bet ar patēriņu 500 kWh mēnesī - gala rēķins samazināsies par 4,92 eiro mēnesī.

"Sadales tīkls" plāno informatīvos pasākumus par gaidāmajām tarifu struktūras izmaiņām, lai mājsaimniecībām un uzņēmējiem atbildētu uz neskaidrajiem jautājumiem. Fiziskās personas par gaidāmajām izmaiņām tiks informētas sadarbībā ar elektrības tirgotājiem, savukārt juridiskās personas informēs "Sadales tīkla" klientu konsultanti.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis skaidroja, ka šāda pieeja izvēlēta, lai mazinātu nevienlīdzību ikmēneša izmaksu ziņā starp tiem, kuri elektrību netērē, un tiem, kuri tērē.

""Sadales tīklam" ir jānodrošina elektroenerģijas pieslēgums, nepārtraukta elektrības piegāde un skaitītāju apkalpošana pat tiem, kuri elektrību nepatērē, bet tas uzņēmumam rada izmaksas, ko sedz tie klienti, kuri elektrību tērē," norādīja Pinkulis.

Jau pagājušā gada vasarā "Sadales tīkla" valdes loceklis Raimonds Skrebs aģentūrai LETA skaidroja, ka elektroenerģijas sadales tīkla tarifa metodika ir pakārtota reālam patēriņam. Tajā pašā laikā Latvijā ir vairāk nekā 120 000 dzīvokļu un viensētu, kas elektroenerģiju nepatērē nemaz vai ļoti maz, piemēram, desmit kilovatstundas gadā. Pētot situāciju, "Sadales tīkls" domājis, ka elektrību lielākos apmēros nepatērē vai patērē ļoti maz tieši laukos, taču izrādījies, ka 50% no 120 000, kas nepatērē elektrību, ir dzīvokļi.

Skrebs norādīja uz problēmu, ka lauki paliek tukšāki, līdz ar to aktīvāk jādomā, kur svarīgāk investēt elektrotīklu attīstībā. Pēc viņa teiktā, nav racionāli ieguldīt naudu tīklos ar apkalpošanas laiku līdz 40 gadiem, ja konkrētajā objektā neviens nedzīvos pēc 5-10 gadiem.

Skrebs rezumēja, ka ar tarifa metodikas maiņu tiks ieviests vienlīdzīguma princips. Tāpat ieguvēji būs uzņēmēji, kas fiksētās komponentes dēļ varēs vieglāk plānot investīcijas.

AS "Sadales tīkls" ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā, un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometru.