Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pieci no sešiem deputātiem skeptiski par tālāko darbu Pretkorupcijas izmeklēšanas komisijā

© F64

Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas pieci no sešiem deputātiem pauž skepsi par tālāko darbu Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā. Savukārt komisijas priekšsēdētājs, "Vienotības" frakcijas deputāts Veiko Spolītis plāno rīt kolēģiem nosūtīt komisijas turpmākā darba plānu.

Pēc tam, kad trīs opozīcijas deputāti paziņojuši par plāniem pamest komisiju, tās nākotne varētu tikt apspriesta gan koalīcijas sanāksmē, gan frakciju padomē, liecina valdību pārstāvošo deputātu teiktais.

Komisijas koalīcijas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA norādīja, ka šodien bija sagatavojis dokumentus par izstāšanos no komisijas, bet pēc koalīcijas partneru lūguma šis jautājums uz nedēļu ir atlikts. Politiķis īsti neredz iespēju tālāk darboties divu iemeslu dēļ - pirmkārt, problēma ir tās vadīšanā, kad pēc četrām sēdēm nav izskatīta neviena no komisijas nosaukumā minētajām tēmām.

Otrs iemesls esot opozīcijas destruktīvais darbs, ejot prom no komisijas sēdēm un negribot uzņemties kādu atbildīgu amatu komisijā. Šādos apstākļos Dombrava neredz, kā var efektīvi strādāt. Viņš atturas prognozēt, kāds būs koalīcijas lēmums, taču, ja komisija turpinās strādāt, politiķis neizslēdz iespēju, ka nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcija varētu deleģēt citu pārstāvi darbam komisijā.

Tikmēr opozīcijas deputāti pārmet, ka koalīcijas pārstāvji ir ievēlējuši komisijas priekšsēdētāju bez opozīcijas pārstāvju klātbūtnes. Tas bija iemesls, kāpēc viņi atteicās pretendēt uz sekretāra amatu.

Arī cits komisijas koalīcijas deputāts Guntis Kalniņš (ZZS) norāda, ka, ja opozīcija pamet komisiju, tad darbs nav iespējams un tā nav rīcībspējīga. Taujāts par to, vai komisija varētu tikt likvidēta, viņš norādīja, ka šī jautājumu noskaidrošanai vēl jāiepazīstas ar normatīvo aktu nosacījumiem. Politiķis neredzēšot iespēju līdzdarboties komisijā, ja tā nebūs rīcībspējīga.

Deputāts arī neizprot komisijas izveidošanas jēgu, jo parlamentārā izmeklēšana saskaņā ar Satversmi būtu jāveido par konkrētu notikumu, bet tās nosaukumā ietverts pārāk apjomīgs darbības lauks, ar kura visiem aspektiem nav iespējams strādāt. Ja komisija būtu veidota konkrētam jautājumam, piemēram, Valsts ieņēmuma dienesta (VID) vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbībai, tad būtu iespējams sasniegt konkrētus mērķus. Kalniņš gan piebilda, kad pats strādā pie komisijas darba programmas.

Komisijas priekšsēdētājs Spolītis norāda, ka rītdien pārējiem deputātiem izsūtīs darba plānu. Viņš nekomentē komisijas koalīcijas deputātu paustos viedokļus, norādot, ka vēlas personīgi dzirdēt viņu domas. Politiķis arī nesaskata par nepieciešamu izskanējušās kritikas dēļ par viņa darbu atkāpties no amata.

Spolītis kritiski izsakās par opozīcijas deputātu iesaisti darbā, jo viņi vien atrunājoties, ka koalīcija nelietīgi izmantojot viņu komisiju. Tas ir ļoti tālu no konstruktīvas pieejas, uzskata parlamentārietis. Viņš gan atzīst, ka pašlaik darbs komisijā dažādu iemeslu dēļ "iet klupdams un krizdams", taču norāda, ka tagad jāredz, kā darbs ies uz priekšu nākamajā sēdē, līdz kurai parlamentāriešiem būs iespēja iepazīties ar piedāvāto darba plānu.

Komisijas vadītājs nepiekrīt, ka, opozīcijai atstājot šo institūciju, tā kļūtu rīcībnespējīga. Minētajā darba plānā, kas tiks izsūtīts deputātiem, paredzēts ietvert darbu pie sapratnes panākšanas starp VID un KNAB par to, kam ir pienākums pārbaudīt valsts amatpersonu deklarācijas. Tāpat iecerēts strādāt pie "karuseļu shēmu" apkarošanas saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa maksāšanu, kā arī vērtēt jautājumu par drošības iestāžu darba efektivitāti. Plānā tiks minēts arī jautājums par VID Muitas pārvaldi un tās lomu kontrabandas apkarošanā, kā arī lobēšanas likuma izveidi.

Spolītis arī norāda, ka vēl izlasīs opozīcijas deputātu pausto Saeimas sēdē. Taujāts, vai pieļauj iespēju vērsties pret kādu deputātu par ētikas kodeksa pārkāpšanu, politiķis atbildēja, ka nevēlas skriet notikumiem pa priekšu.

Kā ziņots, komisijā pārstāvētie trīs opozīcijas deputāti šodien paziņoja par plāniem pamest darbu šajā institūcijā, jo uzskata, ka tās darbs nebūs efektīvs. Parlamentārās izmeklēšanas komisiju plāno pamest trīs deputāti - Ringolds Balodis (NSL), Jānis Ādamsons (S) un Jānis Ruks (LRA).

Balodis pauda, ka vēlas atvainoties iedzīvotājiem par komisijas veidošanas rosināšanu, jo, kaut gan viņa mērķis bija panākt efektīvu darbu, tomēr koalīcijas pārstāvju rīcības dēļ tas neesot iespējams. Viņš pārmeta, ka vairāki simti eiro tagad aiziet komisijas priekšsēdētājam - Spolītim - par nekā nedarīšanu.

Balodis norādīja, ka viņš ir saņēmis savas frakcijas "No sirds Latvijai" akceptu aiziešanai no komisijas. Arī Ruks pauda, ka plāno atstāt šo komisiju. Savukārt Ādamsons skaidroja, ka gala lēmumu par deputātu aiziešanu no komisijas nākamnedēļ pieņems "Saskaņas" frakcija, kas viņu šim postenim ir deleģējusi. Taču politiķis neredz jēgu strādāt parlamentārajā izmeklēšanā, kurai nav izstrādāts darba plāns, norādīja Ādamsons.

Kā ziņots, iepriekš komisijas sēdēs norisinājās strīdi par dažādiem ar tās darbību saistītiem jautājumiem. Pretrunas sākās pēc tam, kad koalīcijas deputāti priekšsēdētāju ievēlēja bez opozīcijas pārstāvju klātbūtnes.