Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS: Lilita Zatlere bez vīra sajutusies vientuļa. Kas noticis?

Tik neierasti, ka Lilita Zatlere viena apmeklē Nacionālā teātra jauniestudējuma «Mežapīle» pirmizrādi bez dzīvesbiedra Valda Zatlera © Ingrīda Punka

Uz Latvijas Nacionālā teātra jauniestudējuma «Mežapīle» pirmizrādi kādreizējā valsts pirmā lēdija Lilita Zatlere (63) ieradās bez dzīvesbiedra, eksprezidenta Valda Zatlera (61). Neierasti bija redzēt Lilitu vienu, jo Zatleru pāris saviesīgus pasākumus, prezentācijas un pirmizrādes vienmēr apmeklē kopā.

Pavisam nevainīgi pieskārās vīra rokai

»Vakara Ziņām« Lilita Zatlere atzina, ka jau paguvusi sailgoties vīra prombūtnē un pat emocionālās izrādes laikā pieķērusi sevi vairākkārt pie domas, ka ļoti pietrūkst vīra elkoņa, kurā vienmēr var ieķerties un sajust atbalstu. «Jā, bez vīra skatīties izrādi bija daudz vientuļāk, jo ik pa brīdim gribējās pieskarties viņa rokai un pajautāt, kā viņš to uztver. Kaut gan Valdim ļoti nepatīk, ka es viņu traucēju izrādes laikā, jo viņš ir iegājis sevī. Tad es tā mīļi viņam cenšos pieskarties un izliekos, ka neko neredzu. Mēs jau vienmēr visur cenšamies iet kopā. Vīrs šoreiz nav ar mani, jo aizbrauca uz Kijevu, uz Černobiļas 30 gadu piemiņas pasākumu. Bet man ļoti gribējās redzēt «Mežapīles» jauniestudējumu, jo zināju, ka izrāde būs traģiska, tādēļ atnācu viena. Jāatzīst, ka pirmais un otrais cēliens mani aizkustināja līdz asarām,» vīra prombūtni skaidro Lilita. Viņa atklāj, ka šoreiz vīru uz Ukrainu nav pavadījusi, jo pirms tam dzīvesbiedri viesojušies Maskavā, kur eksprezidents prezentēja savu grāmatu.

Sieva uzzina faktus, par kuriem vīrs nerunāja 20 gadus

Černobiļas atomelektrostacijas avārija notika 1986. gada 26. aprīlī, un Valdis Zatlers tolaik uz katastrofas vietu devies nekavējoties. Lilita stāsta, ka vismaz 20 gadus vīrs par to ne tikai publiski nav runājis, bet arī sievai neko par piedzīvoto nav stāstījis. Tagad situācija mainījusies un eksprezidents par piedzīvoto beidzot runā. Tādējādi sieva teic, ka, saliekot kopā vīra stāstījumus, viņa var iztēloties, kā tur ir bijis patiesībā. «Arī Rīgā, pieminot Černobiļas avārijas 30. gadadienu, Valdim piešķīra goda zīmi kā Černobiļas seku likvidētājam. Viņam ir arī senāk Ukrainā tika piešķirta goda zīme. Vīram tas ir ļoti svarīgi, jo Černobiļa ir atstājusi ļoti lielu nospiedumu viņa dzīvē. Katrai lietai ir jāpaiet savam laikam, lai cilvēks par to varētu sākt runāt. Vairākus gadus mēģināju viņu iztaujāt, jo redzēju, ka viņš par to pārdzīvo, taču nestāstīja ne vārda. Tagad jau arī vīrs man nestāsta, bet daudz uzzinu no viņa sniegtajām intervijām. Es vienmēr atbalstu vīru, jo man viņš ir ļoti svarīgs. Domāju, ka viņam arī ir nepieciešams mans atbalsts. Nu kurš gan viņu tā atbalstīs, ja ne tuvākais cilvēks. Kā smejos, es neesmu un negribu būt Māte Terēze, bet, iespējams, tā ir mana sūtība, nedomāt tik ļoti par sevi, bet vairāk domāt par viņu,» tā eksprezidenta kundze.

Nākamgad Lilita un Valdis Zatleri svinēs savas laulības 25. gadadienu un kopā būšanas 30. jubileju. Lilita vēl piebilst, ka ļoti lepojas, ka ar vīru Valdi var piedalīties piecu mazbērnu audzināšanā.