Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

10% pensionāru sociālajos tīklos sazinās ik dienu

© Ilustratīva bilde

Seniori daudzviet Latvijā aktīvi apgūst informācijas tehnoloģijas, mācās strādāt ar datoru un citām viedierīcēm.

Centrālā statistikas pārvalde izpētījusi, ka vismaz reizi nedēļā sociālajos tīklos pagājušajā gadā sazinājās 24,7 procenti iedzīvotāju 50 līdz 64 gadu vecumā un pieci procenti iedzīvotāju vecumā virs 65 gadiem. Jauniešu 16 līdz 24 gadu vecumā saziņa sociālajos tīklos notiek daudz biežāk - 85,1 procents to dara vismaz reizi nedēļā. Tendences liecina: jo vairāk sazinās sociālajos tīklos, jo mazāk satiekas klātienē.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka 2015. gadā 52,8 procenti iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem vismaz reizi nedēļā - katru dienu vai katru nedēļu - sazvanījās vai sazinājās ar radiniekiem elektroniski (e-pastā, sociālajos tīklos un citos komunikācijas kanālos), kas ir par 7,5 procentpunktiem vairāk nekā 2006. gadā. Pērn 29,2 procenti iedzīvotāju vismaz reizi nedēļā tikās ar radiniekiem, kas ir par 7,8 procentpunktiem mazāk nekā 2006. gadā. Iedzīvotāji arvien retāk tiekas ar draugiem klātienē un biežāk sazvanās vai sazinās elektroniski. 2006. gadā puse iedzīvotāju vismaz reizi nedēļā tikās ar draugiem, bet 2015. gadā krietni mazāk - 38,2 procenti. Saziņa neklātienē nav būtiski mainījusies - 62,2 procenti iedzīvotāju vismaz reizi nedēļā sazvanījās vai sazinājās ar draugiem elektroniski (2006. gadā - 57,5 procenti).

Sievietes biežāk nekā vīrieši sazvanījās vai sazinājās ar radiniekiem un draugiem elektroniski, secinājuši statistiķi. 2015. gadā 39,3 procenti vīriešu vismaz reizi nedēļā tikās ar draugiem un 25,6 procenti - ar radiniekiem.

37,4 procenti sieviešu vismaz reizi nedēļā tikās ar draugiem un 32,1 procents sieviešu - ar radiniekiem. Pērn ar radiniekiem vismaz reizi gadā tikušies ceturtā daļa sieviešu un piektā daļa vīriešu. 2015. gadā 45,2 procenti vīriešu vismaz reizi nedēļā sazvanījās vai sazinājās ar radiniekiem elektroniski, bet ar draugiem - 59,5 procenti vīriešu. Pretstatā sievietes bija krietni aktīvākas - vismaz reizi nedēļā ar radiniekiem sazvanījās vai sazinājās elektroniski 59 procenti sieviešu, ar draugiem - 64,3 procenti.

Pērn vismaz reizi nedēļā sociālajos tīklos sazinājās 85,1 procents jauniešu 16 līdz 24 gadu vecumā un 58,3 procenti iedzīvotāju 25 līdz 49 gadu vecumā. Vecāku iedzīvotāju vidū komunikācija sociālajos tīklos bija ievērojami zemāka: vismaz reizi nedēļā sazinājās 24,7 procenti iedzīvotāju 50 līdz 64 gadu vecumā un pieci procenti iedzīvotāju vecumā virs 65 gadiem. Tomēr ir seniori, kuri saziņai sociālos tīklus izmanto katru dienu - tie ir desmit procenti cilvēku. Saziņa sociālajos medijos nozīmē paziņojumu un attēlu publicēšanu, dalību diskusijās, attieksmes paušanu, izvēloties kādu no vietnes piedāvātajām emocijzīmēm, atzīmējot ierakstus ar «patīk» un tamlīdzīgas lietas. Dati par Latvijas iedzīvotāju sociālajiem kontaktiem iegūti 2015. gada ienākumu un dzīves apstākļu apsekojumā. Tajā aptaujāti 8 tūkstoši mājsaimniecību, aptaujājot mājsaimniecībā dzīvojošās personas.