Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Premjers nesniedz komentārus par iespējamo tiesvedību ar "Homburg"

© F64

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) nekomentē iespējamo starptautisko tiesvedību ar nekustamā īpašuma Rīgā, Priedaines ielā 20, attīstītāja SIA "Homburg Zolitude" īpašnieku Nīderlandes investīciju fondu "Homburg Eastern European Fund B.V.".

Premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars aģentūrai LETA pastāstīja, ka Kučinskis šo gadījumu nekomentēs, jo runa ir par iespējamu starptautisku tiesvedību.

Tikmēr Valsts kanceleja, kas saņēmusi brīdinājumu no investora par iespējamu vēršanos Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā, iepazīsies ar dokumentāciju un tad lems par turpmāko.

Jau ziņots, ka Nīderlandes investīciju fonds "Homburg Eastern European Fund B.V.", kas pārstāv 800 Nīderlandes privātos investorus/pensionārus, iesniedzis Valsts kancelejā brīdinājumu par ārvalstu investora prasību pret Latviju un strīda nodošanu izskatīšanai Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā.

Prasījuma kopējā summa, pēc šī brīža aplēsēm, ir 11 763 899 eiro.

Brīdinājums pamatots ar Latvijas valdības un Nīderlandes valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, kas stājās spēkā 1995.gada 1.aprīlī. Līgums, cita starpā, paredz veicināt abu valstu ekonomisko sadarbību un aizsargāt Nīderlandes investoru ieguldījumus Latvijas teritorijā un otrādi.

Kā norāda "Homburg", līgums Latvijai uzliek pienākumu nodrošināt taisnīgu un vienlīdzīgu attieksmi pret Nīderlandes investoru ieguldījumiem un ar nepamatotiem vai diskriminējošiem līdzekļiem neierobežot ieguldījuma darbību, vadību, uzturēšanu, izmantošanu vai atsavināšanu.

Brīdinājumā norādīts, ka līdzšinējā Rīgas domes rīcība ir novedusi pie stāvokļa, ka investors ir zaudējis visas īpašumu raksturojošās pazīmes.

"Homburg" uzskata, ka Rīgas dome īpašumu nepamatoti klasificējusi par graustu, iespējams, lai mākslīgi samazinātu ieguldījuma vērtību, apturējusi nekustamā īpašuma iespējamo maiņu, proti, nekustamo īpašumu Rīgā, Priedaines ielā 20, mainot pret pašvaldībai piederošu īpašumu, aizbildinoties ar tiesas lēmumu par prasības nodrošināšanas atzīmes ierakstīšanu zemesgrāmatā, kas, pašvaldības ieskatā, neļauj īstenot īpašuma maiņu. Tāpat dome piedāvājusi kopīpašuma dalīšanu, kura īstenošanas rezultātā "Homburg Zolitude" paliktu ar komerciāli neizmantojamu īpašumu. Tāpat arī Rīgas domes pārstāvji publiski paziņojuši, ka biznesa šajā īpašumā nekad nebūs.

"Homburg Zolitude" pārstāvji norāda, ka ir notikusi ieguldījuma faktiskā ekspropriācija. Tādējādi ir pārkāptas Civillikuma normas, Latvijas un Nīderlandes līgums par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību un Satversmes 105.pants par tiesībām uz īpašumu.

Brīdinājumā tāpat norādīts, ka pašvaldības rīcība "iet roku rokā ar nepamatotu un ārvalsts investoru diskriminējošu tiesas spriešanu". Esot pamats uzskatīt, ka tiesas spriešana kā process un nolēmumi kā rezultāts paši par sevi ir taisnīgas un vienlīdzīgas attieksmes principa pārkāpums.