Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā centīsies radīt jaunus preparātus vēža ārstēšanai

© F64

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) jaunais Biomedicīnas tehnoloģiju komplekss ir būtisks solis zinātnes izaugsmē, kas palīdzēs veikt kvalitatīvus pētījumus, lai atklātu jaunus preparātus gan vēža, gan citu slimību ārstēšanai, iestādes atklāšanā sacīja tās direktors Jānis Kloviņš.

Kloviņš norādīja, ka kompleksā izmantotas modernākās tehnoloģijas un iespējas. Tas ir īpaši radīts, lai palīdzētu attīstīt šūnu bioloģijas pētījumus, turklāt ēka nodrošinās iespēju veikt kvalitatīvus pētījumus, izmantojot laboratorijas dzīvniekus, kuri ir audzēti speciāli šim mērķim.

Jaunajā kompleksā tiks veikti pētījumi, kuros pētīs, kā vīrusi un baktērijas kļūst rezistenti pret antibiotikām, kā arī tiks pētīti ļaundabīgie cilvēku audzēji un meklēti jauni preparāti dažādu slimību, tostarp vēža, ārstēšanai.

Kloviņš stāstīja, ka komplekss atbilst augstākajiem standartiem un ir aprīkots ar īpašu ventilācijas un drošības sistēmu, kas paver iespējas veikt pasaules līmeņa pētījumus, sadarbojoties ar ārvalstu speciālistiem. Tāpat komplekss būs pieejams ne tikai BMC darbiniekiem, bet arī citiem Latvijas zinātniekiem, kuri tajā vēlēsies veikt pētījumus. Kompleksā tiks apmācīti arī Latvijas augstskolu studenti, tādējādi nodrošinot, ka studentiem ir pieejama moderna tehnika pētījumu izstrādei.

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktore Dita Traidās sacīja, ka jaunais komplekss palīdzēs radīt daudzus inovatīvus produktus un pacels pētījumu kvalitāti jaunā līmenī.

Biomedicīnas tehnoloģiju kompleksā kopumā ieguldīti 3,2 miljoni eiro, no kuriem 2,8 miljoni ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļi.