Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VID ģenerāldirektore Pētersone pagaidām neplāno atkāpties no amata

© F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone pagaidām neplāno atkāpties no amata. Tā pēc iepriekš neplānotas tikšanās šodien ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) informēja Pētersone.

Šovakar pēc Pētersones iniciatīvas notika viņas tikšanās ar finanšu ministri. Neoficiāla informācija liecināja, ka tikšanās laikā VID vadītāja plāno iesniegt atlūgumu.

Pēc tikšanās, kas ilga pusotru stundu, Pētersone informēja, ka atkāpties pagaidām neplānojot.

Tikšanās laikā esot pārrunāti jautājumi saistībā ar izskanējušajiem anonīmajiem apvainojumiem, VID amatpersonu rotācijas plāniem un citām pēdējā laika dienesta aktualitātēm.

Reizniece-Ozola pēc tikšanās sacīja, ka Pētersone neesot uz tikšanos ieradusies ar atlūgumu. Kā norādīja ministre, arī viņa saņēmusi anonīmu informāciju, kas nomelno ne tikai Pētersoni, bet arī VID. Tas, cita starpā, pārrunāts arī šodienas tikšanās laikā.

Kā ziņots, par iespēju pamest amatu Pētersone izteicās nedēļas sākumā intervijā laikrakstā "Latvijas Avīze". Runājot par pagājušajā nedēļā izplatīto anonīmo vēstuli, kurā vēstīts par Pētersones ģimenes īpašumiem, viņa atgādināja vēstulē teikto, ka šādi materiāli būs tikai sākums. "Es ar to rēķinos. Vienlaikus apsveru iespēju dzīvē arī darīt kaut ko citu un ļaut kādam citam šo tik vieglo kuģi pastūrēt. Trīs gadi šajā medus maizē ir daudz, un to var saprast tikai tie, kuri kaut ko tādu ir darījuši," saka Pētersone.

Tāpat Pētersone intervijā norādīja, ka ir bijuši mēģinājumi ietekmēt viņas lēmumus saistībā ar darbinieku pārcelšanu citā darbā. "Pieļauju, ka pārcelšana nepatīk atsevišķiem VID spēka struktūrvienību darbiniekiem, iespējams, citiem, tāpat arī kādiem ietekmīgu, ar nelegālu biznesu saistītu grupējumu pārstāvjiem, kurus esam pieķēruši pēdējā laikā," stāstīja Pētersone.

Intervijā Pētersone sacīja, ka visus lēmumus viņa pieņēmusi patstāvīgi, taču par rotāciju iepriekš apspriedusies ar VID Iekšējās drošības daļas vadītāju Gitu Plaudi, kurai viņa uzticas. "Un diezin vai kāds varētu mani ietekmēt arī turpmāk - kamēr vien būšu šajā amatā," piebilda Pētersone.

Valdība Pētersoni VID ģenerāldirektores amatā apstiprināja 2013.gada 22.oktobrī. Pētersone šim amatam tika virzīta pēc toreizējā finanšu ministra Andra Vilka (V) ieteikuma.

Pētersone nodokļu jomā strādā kopš 1995.gada. Gandrīz 15 gadus viņa vadījusi VID struktūrvienības, kuru darbs saistīts ar audita un nodokļu kontroles organizēšanu, savu profesionālo karjeru veidojot no auditores līdz ģenerāldirektora vietnieces amatam. Pētersone ieguvusi profesionālo maģistra grādu ar lauksaimniecības ekonomista grāmatveža kvalifikāciju, kā arī maģistra grādu un uzņēmumu un iestāžu vadītāja kvalifikāciju.

VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā, Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Pētersone par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju tika iecelta 2013.gada jūlijā. Iepriekšējā VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova atstāja amatu pēc pašas vēlēšanās.

LETA jau ziņoja, ka nezināma persona vai personu grupa mēģina īstenot Pētersones nomelnošanas kampaņu. Pētersone aģentūrai LETA norādīja, ka saista šo kampaņu ar cilvēkiem, kuriem VID notiekošās pārmaiņas traucē turpināt iepriekš darīto.

Jau ziņots, ka kopumā dažādas rotācijas skar 39 VID darbiniekus, tajā skaitā 22 dažāda līmeņa vadītājus. Amatos VID struktūrās paredzēts pārcelt 34 darbiniekus, bet pieci tiks pārcelti uz Ieslodzījumu vietu pārvaldi.