Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pilsonību dāvināt negrasās

© F64

Tuvojoties valsts neatkarības simtgadei, aizvien biežāk runā, ka nepieciešams nojaukt sabiedrību dalošos šķēršļus un viens no pieejamajiem instrumentiem būtu naturalizēšanās vienkāršošana vai pat pilsonības uzdāvināšana visiem nepilsoņiem. Politiķu vidē šī ideja atbalstu gan negūst.

Līdz šim Simtgades padomē, kurā darbojas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un bijušie prezidenti, esot izskatīti dažādi varianti - pilsonības automātiska piešķiršana neatkarīgajā Latvijā dzimušo nepilsoņu bērniem, pašvaldību vēlēšanu tiesību piešķiršana nepilsoņiem vai pat nepilsoņu statusa likvidēšana un pilsonības piešķiršana visiem. Padomes pārstāvji uzsver, ka pagaidām ir pāragri runāt par kādu konkrētu risinājumu, taču šī vēsts diskusiju sabiedrībā aizsākusi.

Arī Valsts prezidenta kancelejā izveidota ekspertu grupa, kas meklē dažādus risinājumus, piemēram, valodas lietošana sabiedriskajā telpā. Grupa arī analizēšot iespējas samazināt nepilsoņu skaitu, īpaši attiecībā uz bērniem.

Ja opozīcijā esošās Saskaņas politiķiem naturalizācijas kārtības atvieglošana šķiet ideāls risinājums, lai saliedētu divās kopienās dzīvojošos Latvijas iedzīvotājus, tad labējā spārna politiķi uzskata, ka sistēmā nekas nav jāmaina, bet pilsonības beznosacījuma dāvināšana vispār nav apspriežama.

Tā Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis uzsver, ka pilsonības dāvināšana ir nepieļaujama, kaut vai tādēļ, ka šādā procesā tā var tikt cilvēkam, kas nav lojāls valstij, kurā viņš dzīvo. Pretējā gadījumā nepilsonis pats būtu izgājis ne pārāk sarežģīto naturalizācijas procesu.

«Pilsonības iegūšanai svarīga ir motivācija, ja tāda ir, nav nekādu šķēršļu tās iegūšanai,» saka Nacionālo apvienību pārstāvošais I. Latkovskis, kurš ceturtdien bija viens no retajiem apvienības pārstāvjiem, kas atbalstīja tiesības nelatviešiem savās pasēs apliecināt piederību latviešu tautai.

Arī uzskatos liberālāko Vienotību pārstāvošais Andrejs Judins uzskata, ka pilsonības iegūšanas kārtība nav jāmaina, bet diskusijas par iespēju to iegūt bez nosacījumiem ir kaitīgas sabiedrībai.

«Ir cilvēki, kas visu laiku gaida dāvanas, un šī diskusija atkal viņiem dod cerību uz šādu dāvanu. Ja pilsonības iegūšana kādam ir svarīga, tad viņam ir ceļš uz naturalizācijas procesu,» nelokāms ir politiķis.

Tikmēr Latvijas nepilsoņu jautājumam uzmanību turpina pievērst arī starptautiskajā arēnā. Tā ANO Cilvēktiesību padome aicina Latviju veicināt kritērijiem atbilstošo nepilsoņu naturalizāciju. Izskatot padomes ieteikumus, Latvija paudusi atbalstu Kirgizstānas rekomendācijai turpināt centienus samazināt nepilsoņu skaitu, kā arī Norvēģijas rekomendācijai - veikt mērķtiecīgus informatīvos pasākumus, lai nodrošinātu, ka ieinteresētie nepilsoņi tiek informēti un aicināti pieteikties naturalizācijai, un, ja nepieciešams, nodrošinātu bezmaksas valsts valodas apmācību.