Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Šogad par 44% pieaudzis jaunu automašīnu zādzību skaits

Ilustratīvs attēls © F64

Šogad pirmajos trīs mēnešos gandrīz uz pusi jeb par 44% pieaudzis trasnsportlīdzekļu zādzību skaits vecuma grupā līdz sešiem gadiem, līdz ar to novērojama jauna tendence - tiek zagtas arvien jaunākas automašīnas, norāda automašīnu drošību sistēmu ražotājs un eksperts SIA "Autonams".

Saskaņā ar Valsts policijas datiem un "Autonams" apkopoto informāciju, Latvijā šogad pirmajos trīs mēnešos veiktas 207 automašīnu zādzības, kas ir par 8% vairāk nekā tādā pašā laika periodā pērn.

Visvairāk zagtie transportlīdzekļi ir "Audi", BMW un "Volkswagen". Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šogad pirmajā desmitniekā iekļuvusi arī "Hyundai" - zagļu interesi piesaistījuši vienu līdz piecus gadus veci "Santa Fe" un "Ix35" modeļi.

"Nav nekādu indikāciju, kas liecinātu par autozādzību samazinājumu. Kaut arī pēdējos gados Valsts policija aizturējusi vairākus vērienīgus autozagļu grupējumus, tomēr pieprasījums nelegālajā tirgū pēc zagto transportlīdzekļu detaļām paliek salīdzinoši augsts, kā rezultātā aizturēto grupējumu vietā nāk jauni. Turklāt transportlīdzekļi Latvijā ir viegls mērķis zagļiem, jo lielākā daļa nav pietiekami aizsargāti pret ātru nozagšanu, kas ir svarīgākais kritērijs zagļiem," norāda SIA "Autonams" pārstāvis un automašīnu drošības sistēmu eksperts Edvīns Panders.

Viszagtākie transportlīdzekļu modeļi šogad ir "Audi A4", "Toyota Rav4", "BMW 5-Series", "Audi Q5" un "BMW 3-Series".

"Autonams" atgādina, ka maldīgs ir uzskats, ka rūpnīcas drošības sistēmas atturēs zagļus no mašīnas nozagšanas. Kā rāda pieredze, zagļi lieto speciālas ierīces, kas ir pielāgotas konkrētas auto markas rūpnīcas oriģinālo sistēmu uzlaušanai.