Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Policija brīdina uzņēmējus - aktivizējusies jauna krāpšanas shēma

© Valsts policija

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) saņēmusi iesniegumus no uzņēmumiem par iespējamu krāpšanu, kas saistīta ar bankas rekvizītu nomaiņu saņemtajā e-pastā, kā rezultātā uzņēmēji pārskaita naudu nevis darījuma partnerim, bet ārvalstu krāpniekiem.

Šāda krāpšanas shēma pēdējā laikā ir aktivizējusies visā Eiropā, tādēļ policija aicina uzņēmumus būt īpaši piesardzīgiem, veicot maksājumus par saņemtajām precēm vai pakalpojumiem.

Kā liecina ENAP saņemtā informācija, krāpnieki nosūtītajā rēķinā (invoice), iespējams, pirms tam nelikumīgi piekļūstot preču piegādātāja vai pakalpojumu sniedzēja uzņēmuma e-pastam, nomaina maksājumu rekvizītus, ierastā apmaksas konta vietā norādot speciāli izveidotas fiktīvas kompānijas nosaukumu un citas valsts bankas kontu.

Ja maksājuma veicējs no preces vai pakalpojumu saņemošā uzņēmuma puses nav bijis pietiekami uzmanīgs un pārbaudījis šo informāciju, nauda tiek aizskaitīta uz krāpnieku norādīto kontu ārzemēs, kur jau tuvākajā laikā no konta tā tiek izņemta. Tikmēr īstais darījumu partneris samaksu par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem tā arī nesaņem.

Valsts policijai ir informācija, ka šāda veida krāpšanas tiek īstenotas daudzās Eiropas valstīs. Tādēļ, lai nenonāktu līdzīgā situācijā, Valsts policija aicina personas, kuras atbild par uzņēmumu maksājumiem, pirms rēķinu apmaksas pievērst rūpīgu uzmanību rēķinā norādītajiem maksājumu rekvizītiem.

Ja tiek pamanīts, ka rekvizītos kā naudas saņēmējs ir norādīta cita juridiskā persona un cits norēķinu konts, nekavējoties telefoniski pa tiešo jāsazinās ar atbildīgo uzņēmuma pārstāvi, kas atbild par maksājumiem no darījumu partnera puses, lai noskaidrotu vai bankas rekvizīti ir mainīti leģitīmi un uzņēmums patiešām tos ir mainījis.

Pārbaudot šo informāciju, kategoriski nedrīkst izmantot to pašu e-pastu, jo iespējams, krāpniekam ir nelikumīga piekļuve uzņēmuma e-pastam un iespēja veikt saraksti no tā!

Ja tomēr naudas pārskaitījums jau ir veikts, tiklīdz kā tas tiek konstatēts, vispirms ir jāvēršas bankā, kas apkalpo uzņēmuma maksājumus, lūdzot konkrēto maksājumu atsaukt.

Ja tas nav devis rezultātu un maksājums jau ir pārskaitīts uz ārzemju kontu, par notikušo jāziņo Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienests), kuram ir iespējas lūgt attiecīgam ārvalstu Kontroles dienestam iesaldēt ārvalstu bankā saņemto naudas summu. Pēc minētajām darbībām, kad nauda ir iesaldēta, jāvēršas ar iesniegumu policijā.

Valsts policija aicina uzņēmējus būt vērīgiem un ļoti rūpīgi pārbaudīt maksājumu informāciju pirms naudas pārskaitīšanas.