Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Plāno novērst gaidāmo elektrības cenas pieaugumu maznodrošinātajiem

© F64

Ekonomikas ministrija (EM) sagatavojusi priekšlikumu, kas paredz novērst AS "Sadales tīkls" jaunā elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifa negatīvo ietekmi uz aizsargāto lietotāju elektroenerģijas izdevumiem - sociāli mazaizsargāto sabiedrības daļu, kompensējot sadales tarifa fiksētās daļas sadārdzinājumu.

EM aģentūrai LETA uzsvēra - tādējādi tiks nodrošināts, ka aizsargāto lietotāju rēķini nepalielināsies.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) atbalstīja "Sadales tīkla" priekšlikumu par elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifa līdzsvarošanu, kā rezultātā daļai patērētāju elektrības rēķini samazināsies, bet daļai augs. Jaunais tarifs stāsies spēkā šā gada 1.augustā.

Ņemot vērā, ka daļēji tiek ieviesta fiksētā maksa par pieslēgumu, lai segtu fiksētās sadales tīkla izmaksas, daļai aizsargāto lietotāju ar mazu elektroenerģijas patēriņu tiktu palielinātas kopējās izmaksas par elektroenerģiju. Tādēļ EM rosināja izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot iespēju aizsargātajam lietotājam saņemt kompensāciju arī par sadales sistēmas pakalpojuma maksu.

Attiecīgos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā Saeima 2016.gada 19.maijā ir atbalstījusi trešajā lasījumā. Savukārt patlaban izstrādes stadijā ir grozījumi saistītajos Ministru kabineta 2015.gada 1.decembra noteikumos "Kārtība, kādā tiek nodrošināta aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšana un atbildīgās institūcijas sniedz informāciju par aizsargātā lietotāja statusu".

Pēc grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā izsludināšanas un Ministru kabineta noteikumu projekta saskaņošanas ar iesaistītajām institūcijām tas tiks iesniegts apstiprināšanai Ministru kabineta sēdē.

Kā ziņots, Latvijas Pensionāru federācija (LPF) vēstulē premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) aicina risināt jautājumu par kompensācijas mehānisma izveidi mazturīgajiem pensionāriem saistībā ar elektroenerģijas izmaksu sadārdzināšanos, aģentūru LETA informēja federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš (ZZS).

Vēstulē LPF norāda, ka pie tās vērsušies vairāki maznodrošinātie pensionāri, kuri ir satraukti par elektroenerģijas izdevumu palielināšanos no jūlija saistībā ar maksas ieviešanu par elektropieslēgumu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) skaidroja, ka izstrādes stadijā ir valdības noteikumi, kuros ņemtas vērā pensionāru prasības. Projekts esot izstrādāts, bet tehniski pagaidām nevar tikt pieņemts, jo nav likuma deleģējuma.