Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Belēvičs aicina sievietes regulāri pārbaudīt krūšu veselību

© F64

Krūts vēzis ir viena no visbiežāk atklātajām onkoloģiskajām saslimšanām Latvijā, tomēr to savlaicīgi atklājot, ir iespējams pilnībā izārstēties, šodien Krūšu veselība dienas pasākumā pie Brīvības pieminekļa uzsvēra veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Ministrs aicināja sievietes vismaz reizi gadā doties pārbaudīt krūšu veselību pie speciālista, kā arī mājās veikt pašpārbaudes. Tāpat viņš aicināja vīriešus motivēt savas draudzenes, sievas, mātes un meitas doties pārbaudīties.

Belēvičs arī akcentēja, ka krūts vēzis ir viena no visbiežāk atklātajām onkoloģiskajām saslimšanām Latvijā. Viņš atgādināja, ka valsts kopš 2009.gadā noteikta vecuma sievietēm apmaksā mamogrāfijas izmeklējumu, tomēr no aicinātajām sievietēm atsaucas mazāk nekā puse.

Ministrs norādīja, ka ir jāmazina bailes no šīs pārbaudes, kā arī no diagnozes - krūts vēzis.

Aicinājumam pārbaudīties pievienojās arī Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone un Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks (V), kurš papildus norādīja, ka ir jāveicina iedzīvotāju izpratne par onkoloģiskām saslimšanām, kā arī informēja, ka Saeimā ir saņemta sabiedrības iniciatīva par papildu finansējuma piešķiršanu desmit miljonu eiro apmērā onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai.

Kā novēroja aģentūra LETA, Krūšu veselība dienas pasākumā pie Brīvības pieminekļa ir pulcējušies dažāda vecuma cilvēki, to vidū gan sievietes, gan vīrieši un bērni. Pasākuma norises vietā atrodas vairākas informatīvās teltis, kā arī ir iespēja pārbaudīt krūšu veselību mobilās diagnostikas autobusā.