Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ilgie teritorijas plānošanas jautājumi kavē privātos pasūtījumus būvniecībā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Privātā sektora pasūtījumu neesamība ir faktors, kas kavē būvniecības attīstību. Nozīmīgs šķērslis privātajām investīcijām ir teritorijas plānošanas jautājumi, kuri Latvijā ir neprognozējami ilgi, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

"Privātā sektora pasūtījumi ir ļoti interesanta lieta. Tad, kad būvniekiem pārmet, ka lielākie pasūtītāji ir valsts un pašvaldības, jāsaprot, ka ne jau būvnieki atraida kādus privātos pasūtījumus. Šo pasūtījumu vienkārši nav, un tas droši vien ir daudz plašāks jautājums, kas iziet ārpus būvniecības nozares. Te ir jājautā, kāpēc šīs privātās investīcijas nenāk uz Latviju, kāpēc investori izvēlas citas Baltijas valstis," sacīja Fromane.

Viņa norādīja, ka nozīmīgs šķērslis ir teritorijas plānošanas jautājumi, kuri Latvijā ir neprognozējami ilgi.

"Ja kāds investors jautā, cik ilgā laikā var uzbūvēt kādu komercobjektu un sākt to izmantot, tad būvnieki var atbildēt tikai no tā posma, kad saņemta būvatļauja. Savukārt to, cik ilgs laiks būs nepieciešams būvatļaujas saņemšanai, neviens nespēj prognozēt. Īpaši tad, ja vēl būs nepieciešams izstrādāt detālplānu, veikt ietekmes uz vidi novērtējumu vai būs jāveic zemesgabalu apvienošana," sacīja Fromane.

Būvuzņēmēju partnerības vadītāja uzsvēra, ka tā ir milzīga problēma, tāpēc ir sāktas sarunas ar Rīgas domi par to, kādā veidā pašvaldība varētu palīdzēt risināt šos jautājumus.

"Ir sākts aktīvs darbs, redzēsim, kādi būs praktiskie piedāvājumi. Dome patlaban izrāda lielu interesi, lai šie teritorijas plānošanas jautājumi kļūtu mazāk birokrātiski. Tas ir jāatrisina, jo Viļņā un Tallinā process notiek nesalīdzināmi ātrāk un investoriem, kuri izlēmuši nākt uz Baltijas valstīm, ērtāk ir tur, kur termiņi ir prognozējami. Mums jādomā nevis par to, kā pielīdzināties kaimiņiem, bet par to, kā varētu kļūt vēl pievilcīgāki investīcijām. Teritorijas plānošanas birokrātijas mazināšana noteikti ir jautājums, kas liekams arī valdības dienas kārtībā," skaidroja Fromane.