Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kontrole kritizē Tieslietu ministrijas nespēju noformulēt maksātnespējas nozares politiku

© Scanpix

Kopš 2011.gada Tieslietu ministriju vadījuši Nacionālās apvienības (NA) ministri. Lai arī partija noliedz, ka tās politiķi lobējuši maksātnespējas administratoru intereses, šo gadu laikā reformēt nozari nav izdevies. 2014.gada novembrī Laimdotas Straujumas otrajā valdībā Tieslietu ministra amatam izvirzīja Dzintaru Rasnaču. Lielāko banku vadītāji brīdināja, ka Maksātnespējas administratoru shēmas jau apdraud valsts drošību, informē raidījums "Nekā personīga".

"Es domāju, ka Nacionālajai apvienībai nekas nav izdevīgs, kas ir vājš tieslietu sistēmā. Un ja kaut kas tāds ir bijis, ka tā ir kļuvusi vājāka, tad tieši pēdējā pusotra gada laikā ir darīts viss, lai to stiprinātu. Un to jūs redzat kā mēs izskatāmies uz citu ES dalībvalstu fona. Mēs noslēdzam pirmo desmitnieku. Es domāju - ar to ir jālepojas," uzskata Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Tomēr pirms gada Valsts Kontrole savā revīzijā secinājusi pretējo. Ministrijai trūkst konkrēta plāna un skaidra mērķa. Un arī šobrīd Valsts kontroliere uzlabojumus nozarē neredz.

"Paskatoties uz mūsu revīzijas ziņojumu, paskatoties to pašu Ārvalstu investoru padomes pētījumu - manuprāt grandiozi skaitļi, kas ļoti liek aizdomāties par to, kādi ir tautsaimniecībai zaudējumi no šī te nekvalitatīvā vai ļaunprātīgā maksātnespējas procesa. Manuprāt ir ļoti lielam pamatam jābūt, lai rīkotos ātri. No mūsu puses mēs esam gatavojuši pēc mūsu revīzijas vēstuli ministru prezidentei ar lūgumu šo procesu veicināt. Īpaša vēlme vai ātra reakcija - tādu neredzējām," uzskata Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Valsts kontrole pagājušā gada revīzijā sastādīja degoši darāmo darbu sarakstu. Līdz jūlijam Tieslietu ministrijai jāsagatavo ieteikumi kā vērtēt administratoru darbu un kā uzlabot viņu uzraudzību.

Maksātnespējas administratoru darba uzraudzība Latvijā ir dalīta. Viņu sertificēšanu veic pašu administratoru izveidota biedrība - Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija. To, cik labi administratori pilda savus pienākumus, jāuzrauga Tieslietu ministrijas pārraudzības iestādei - Maksātnespējas administrācijai. Šobrīd Valdības kuluāros sākusies cīņa, kā šo uzraudzību reformēt. Politiķi saņēmuši administratoru asociācijas ieteikumus kontroli no Tieslietu ministrijas atdot Ekonomikas ministrijai.

Ekonomikas ministrs apstiprina, ka runāts arī par šādu ieceri. Tomēr ticamākais plāns būtu izveidot stipru un neatkarīgu Maksātnespējas administrāciju tai uzticot arī administratoru sertificēšanu.

Kopš marta administrācija strādā bez vadītāja. Agrākais direktors Ervīns Ābele esot aizgājis, jo saņēmis viduvēju vērtējumu ministrijas veiktajā atestācijā. Valsts kancelejas sludinātajā konkursā administrācijas direktora amatam pieteikušies 4 pretendenti. Komisija par atbilstošiem atzinusi trīs, ar kuriem 13.jūnijā rīkos pārrunas. Pēc tam zināšanu un svešvalodu pārbaudi. Īsi pirms Jāņiem atbilstošāko pretendentu vārdi nonāks uz Tieslietu ministra galda. Tieši no Dzintara Rasnača izvēles būs atkarīgs, kuru cilvēku virzīs apstiprināšanai amatam.