Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NVA reģistrējušies 202 bijušie "KVV Liepājas metalurga" darbinieki; vien daži atraduši citu darbu

© F64

No šī gada marta sākuma līdz 29.maijam Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki bija reģistrējušies 202 uzņēmuma AS "KVV Liepājas metalurgs" bijušie darbinieki, no kuriem 14 ir atraduši jaunu darbu, šodien Saeimas Nodarbinātības apakškomisijas sēdē sacīja NVA vadītāja Inese Kalvāne.

Viņa arī norādīja, ka NVA šogad saņēma informāciju, ka no darba šajā uzņēmumā varētu tikt atbrīvoti 394 darbinieki, tomēr līdz šim kā bezdarbnieki reģistrējušies 202 bijušie "KVV Liepājas metalurga" darbinieki.

Kā ziņots, 30 dienu laikā kāds no AS "KVV Liepājas metalurgs" kreditoriem varētu pieprasīt uzņēmuma maksātnespēju, pirms nedēļas raidījumā "Rīta panorāma" pieļāva ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V). Savulaik valsts "KVV Liepājas metalurgam" izsniedza garantiju 70 miljonu latu (aptuveni 100 miljonu eiro) apmērā, taču patlaban uzņēmuma parāds valstij ir 65 miljoni eiro, turklāt "KVV Liepājas metalurgs" nav veicis kārtējo maksājumu valstij.

""KVV Liepājas metalurgam" ir jāveic maksājumi, bet uzņēmums to nespēj. Tāpat metalurģijas uzņēmumam ir milzīgi parādi citiem kreditoriem, piemēram, VID aptuveni 1,5 miljoni eiro, uzņēmuma darbiniekiem aptuveni 500 000 eiro," uzsvēra ministrs.

Ašeradens norādīja, ka faktiski ir iestājusies "KVV Liepājas metalurga" maksātnespēja, taču "lielais kreditoru klubs" to nevar pieprasīt, bet mazie kreditori to nedarīs, jo viņiem to liedzot korporatīvā prakse. "Situācija tiek risināta, jo, piemēram, AS "Citadele banka" jau ir sākusi ķīlas tiesību realizāciju. 30 dienu laikā kāds no kreditoriem rīkosies," prognozēja Ašeradens, neminot konkrētu kreditoru.

Ministrs arī norādīja, ka, visticamāk, valsts neatgūs visu uzņēmumā ieguldīto summu, tāpēc valstij jārēķinās ar zaudējumiem. Katrā ziņā valdība negrasās atkārtoti finansēt uzņēmuma darbību, taču valsts iesaistīsies ieguldīto resursu atgūšanā.