Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Linezeram kaļ citus plānus

STĀVĒS TUKŠS? Bijušās Linezera slimnīcas ēku komplekss pašlaik praktiski pamests, jo hematoonkoloģijas nodaļas pārcēlušās uz Latvijas Onkoloģijas centru. Savulaik klīda baumas, ka Linezeru privatizēs, bet tās nav apstiprinājušās © F64

Kādreiz iecienītā un pazīstamā slimnīca Linezers, kas formāli vēl ir Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnika, tagad palikusi tukša. Pēdējās – hematoonkoloģijas – nodaļas no Linezera pilnībā pārceltas uz Latvijas Onkoloģijas centru. Līdz šim izskanējušas dažādas baumas, kas notiks ar plašajām telpām Linezera ielā 6, par to jāizšķiras Veselības ministrijai. Rīgas Austrumu slimnīca ministrijai iesniegusi divus variantus – abi prasa papildu naudas ieguldījumu ēku sakārtošanā.

Jūnijā darbu Latvijas Onkoloģijas centrā pilnā apmērā sāk Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnika. Tas nozīmē, ka visas šī profila nodaļas, ieskaitot četras hematoloģijas nodaļas, kas līdz šim pacientus uzņēma Linezerā, turpmāk atradīsies vienā vietā Latvijas Onkoloģijas centrā. Šāds lēmums tika pieņemts jau sen, jo no 2011. gada slimnīca īsteno projektu, kura mērķis bija Onkoloģijas centrā izveidot teritoriāli vienotu klīniku ar stacionāra nodaļām, tajā skaitā ar Cilmes šūnu transplantācijas nodaļu, lielu dienas stacionāru, ambulatoro konsultāciju daļu, hematopatoloģijas un audzēju imunoloģijas laboratoriju, kā arī asins kabinetu ar laboratoriju, kas sniegtu specializētu diagnostiku un ārstēšanu pacientiem ar onkoloģiskajām un hematoloģiskajām slimībām no visas Latvijas. Apvienošana ļauj nodrošināt pieejamību Gaiļezera un Onkoloģijas centra izmeklējumiem, piemēram, magnētiskajai rezonansei un scintigrāfijai, uz kuriem pacienti tika transportēti no Linezera.

Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas izveide ir medaļas viena puse, taču otra - kas notiks ar valstij piederošajām ēkām un telpām Linezerā, kas atrodas tajā pašā ielā, kur Latvijas Infektoloģijas centrs. Par to baumots daudz un jau vairākus gadus. Tieši pirms gada Neatkarīgā rakstīja, ka uz Linezeru bija plānots pārcelt Tuberkulozes un plaušu slimību centru, kas atrodas Pierīgā un jau sen ilgojas pēc jaunām telpām. Kopš 1971. gadā tuberkulozes slimnīca tika uzcelta, kapitālā remonta nav bijis, un apstākļi ir katastrofāli gan pacientiem, gan ārstiem. Jau pērn Rīgas Austrumu slimnīca, kuras paspārnē stacionārs darbojas, veica aprēķinus par slimnīcas iespējamo pārcelšanu uz Linezeru. Tomēr toreiz mediķi uzsvēra, ka vienkārši pārcelt slimnīcu no vienām pēc remonta kliedzošām telpām uz citām - neremontētām un nepielāgotām tuberkulozes ārstēšanai - nav jēgas.

Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga Neatkarīgajai stāsta, ka attiecībā uz Linezeru pašlaik ir izstrādāti divi scenāriji un abi iesniegti izvērtēšanai Veselības ministrijā, jo slimnīcas ēkas pieder valstij ministrijas personā. «Viens no variantiem ir Tuberkulozes un plaušu slimību centru pārcelt uz Linezeru, taču tam ir nepieciešami lieli ieguldījumi, lai Linezeru pārveidotu atbilstoši plaušu slimību ārstēšanas specifikai,» norāda A. Slokenberga. «Viens pret vienu tuberkulozes slimnīcu pārcelt nevar, jo ir jāievēro noteikti drošības apsvērumi, kam jāatbilst šāda tipa slimnīcai, piemēram, vajadzīgas ventilācijas sistēmas.» Linezera telpu renovēšana atbilstoši tuberkulozes ārstēšanas vajadzībām izmaksātu vismaz 12 miljonus eiro, kā arī papildus vēl būs nepieciešams finansējums iekārtu iegādei. Otrs Rīgas Austrumu slimnīcas piedāvātais variants ir izveidot Paliatīvās un hronisku pacientu aprūpes centru, kas varētu atrasties Linezerā. «Piektā daļa Gaiļezera slimnīcas gultu ir noslogotas ar hroniski slimiem pacientiem, kuriem nav nepieciešama neatliekamā palīdzība,» saka slimnīcas vadītāja. «Par paliatīvo aprūpi - mēs visa Latvija zinām, cik tā ir sasāpējusi un neatrisināta problēma.» Šādas klīnikas izveide Linezerā izmaksātu deviņus miljonus eiro.