Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas kontingents sāks dežūru ES Kaujas grupā

© f64.lv

Kuldīgā ceturtdien, 30.jūnijā, norisināsies ES Kaujas grupas dežūras sākšanas svinīgais pasākums, kurā dalībniekus uzrunās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube un Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Pasākumā piedalīsies arī 1.Zemessardzes novada komandieris pulkvedis Jānis Gailis un ES Kaujas grupas Latvijas rotas komandieris majors Viktors Kareckis.

ES Kaujas grupas Latvijas kontingents ir veidots uz 1.Zemessardzes novada bāzes, piesaistot zemessargus no visiem Zemessardzes novadiem, un tā pamatā ir kājnieku rota ar spējām pildīt uzdevumus daudznacionālā vidē. Latvijas kontingentu veido aptuveni 100 karavīru un zemessargu, dienesta pienākumus pildot galvenokārt spēku aizsardzības rotā.

Latvijas kontingents ir sekmīgi pabeidzis apmācību, ir sertificēts un gatavs pildīt dienesta pienākumus Lielbritānijas vadītajā ES Kaujas grupā, kurā piedalīsies arī Somija, Īrija, Lietuva un Zviedrija. Jau ziņots, ka 2015.gada nogalē Zemessardze sāka gatavoties dalībai ES Kaujas grupā ar personālsastāva individuālo iemaņu atkārtošanu, savukārt 2016.gada sākumā tika sākta militāro iemaņu pilnveidošana darbībai nodaļas un vada sastāvā.

ES Kaujas grupas tika izveidotas 2004.gadā, kad ES Militārā komiteja apstiprināja Kaujas grupu koncepciju. Tā paredz izveidot daudznacionālās kaujas vienības ar atbalsta elementiem, kuras būtu spējīgas desmit dienu laikā sākt militāro operāciju, kā arī uzturēt sevi vismaz 30 dienas bez papildu apgādes, bet līdz 120 dienām - ar papildu apgādi. Katra kaujas grupa sastāv aptuveni no 1500 karavīriem - bataljona lieluma vienības ar kaujas atbalsta vienībām, vadības un atbalsta dienestiem. Tā ir minimāli nepieciešamā kaujas vienība, kas spējīga patstāvīgi darboties operācijas rajonā. ES Kaujas grupas pilnu kaujas gatavību sasniedza 2007.gada sākumā.

To galvenais uzdevums ir sniegt palīdzību ES dalībvalstīm un citām valstīm, kuras lūdz palīdzību un kurās izraisās krīze, ko nav iespējams atrisināt diplomātiskā ceļā, vai arī tad, ja izceļas ārēji vai iekšēji militāri draudi, nemieri un konflikti.

Latvijas karavīri pirmo reizi ES Kaujas grupā dienēja 2010.gadā. Polijas vadītajā vienībā tolaik Latviju pārstāvēja 69 karavīri. 2013.gada otrajā pusgadā Lielbritānijas vadītajā ES Kaujas grupā dežurēja Zemessardzes kājnieku rota un štāba personāls - aptuveni 100 karavīru un zemessargu no 2.Zemessardzes novada.

Tā bija pirmā reize, kad zemessargi piedalījās ES Kaujas grupas dežūrā, un tas kalpoja par nozīmīgu zemessargu spēju apliecinājumu un attīstības iezīmi, tādējādi ceļot Zemessardzes profesionalitāti. Nākamā dežūra plānota 2016.gadā Lielbritānijas vadītajā kaujas grupā. Šī ir otrā reize, kad zemessargi piedalās ES Kaujas grupas dežūrā.

Plašāka informācija par dalību NATO un ES spēkos pieejama Nacionālo bruņoto spēku interneta vietnē.