Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Iekšlietu ministrs aicina ātrāk pieņemt aviopasažieru datu reģistra likumu

© F64

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) nosoda Stambulā notikušos terora aktus, vēlreiz apliecinot to, ka iekšējai drošībai šobrīd jābūt katras valsts prioritātei. Ministrs arī aicina Saeimu pēc iespējas ātrāk pieņemt terorisma apkarošanai nepieciešamo likumu par Pasažieru datu reģistru, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrija.

Lai arī Latvijā terorisma draudu līmenis saglabājas zems un patlaban nav konstatētas pazīmes, kas norādītu uz terorisma draudu pieaugumu, Latvijai, līdzīgi kā citām ES dalībvalstīm, jāstrādā pie pretterorisma spēju paaugstināšanas. Lai cīnītos pret ekstrēmismu, ir jāstiprina gan katras valsts individuālās pretterorisma spējas, gan savstarpējā dienestu sadarbība starptautiskā līmenī.

Saeimai pēc iespējas ātrāk jāpieņem likums par Pasažieru datu reģistru, lai to ceļotāju dati, kuri izmanto avio pakalpojumus, būtu pieejami drošības iestādēm, un tās varētu izkontrolēt aizdomīgu cilvēku pārvietošanos.

Tāpat nepieciešams stiprināt Drošības policijas kapacitāti, jo tā ir koordinējošā iestāde, kas ikdienā cieši sadarbojas ar ārvalstu partneru dienestiem, analizē aktuālās starptautiskā terorisma tendences un koordinē savlaicīgu nepieciešamo pretterorisma pasākumu ieviešanu arī Latvijā.

Ministrs arī uzsver, ka jāpalielina Valsts robežsardzes kapacitāte, lai varētu stiprināt kontroli uz Eiropas Savienības ārējās robežas.

Jau ziņots, ka valdība 14.jūnijā atbalstīja precizēto Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumprojektu, kas nepieciešams terorisma un noziedzības apkarošanai. Likumprojekts vēl būs jāpieņem Saeimai.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt pasažieru datu apstrādi nolūkā veikt analīzi noziegumu novēršanai, atklāšanai, pierādīšanas nodrošināšanai, kā arī valsts drošības, sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumu novēršanai. Datu apstrāde nepieciešama terorisma un noziedzības apkarošanai.

Likumprojekts noteic, ka speciālā reģistrā tiks iekļautas šādas ziņas - gaisa pārvadājuma ieraksta rādītājs, rezervēšanas, biļetes izsniegšanas datums, lidojuma datums, pasažiera dati, tūrisma operators, pasažiera statuss lidojuma laikā un cita veida informācija.

Tiesības saņemt pasažieru datus no reģistra būs tiesībsargājošām iestādēm un drošības iestādēm.

Jau ziņots, ka Turcijas lielākās pilsētas Stambulas Ataturka lidostā otrdienas vakarā, uzspridzinoties trīs teroristiem pašnāvniekiem, kā arī teroristu sarīkotajā apšaudē dzīvību zaudējuši 28 Turcijas un 13 ārvalstu pilsoņi, paziņojis pilsētas gubernators. Ievainojumus guvuši 239 cilvēki. 109 cilvēki jau ir atstājuši slimnīcu.

Turcijas amatpersonas pieļauj, ka teroraktu varētu būt sarīkojis džihādistu grupējums "Islāma valsts".