Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ņina Masiļūne prot gatavot lēti un labi

RECEPTE. Ilgas un veselīgas dzīvošanas recepte Ņinas Masiļūnes gaumē: ēdiet maz, bet daudz smejieties! Viņas mīļākais ēdiens ir pašas autordarbs – saldā desa un kopš bērnības baudītais piena ķīselis. Arī kotletes dikti garšojot © F64

Ņinas Masiļūnes pavārgrāmatas padomju laikā bija megapopulāras. Viņa nesarežģīja receptes un prata kodolīgi izstāstīt, kā pagatavot labu un garšīgu ēdienu un skaisti uzklāt galdu. Tagad viņa dzīvo nelielā dzīvoklītī Imantā un joprojām ir štrama un priecīga, ar apskaužamu figūru. Par dzīvi nesūkstas, gatavo vienkāršus ēdienus un labprāt ar savām receptēm dalās ar Neatkarīgās lasītājiem.

Ņina Masiļūne ir pārliecināta, ka arī ar ierobežotiem līdzekļiem var paēst lēti un labi. Un, pats būtiskākais, veselīgi. Jāēd tikai tik daudz, lai nepārēstos, un no galda jāpieceļas ar nelielu izsalkuma sajūtu, viņa iesaka.

Biezputru karaliene prosa

Mani 95 gadus vecā ņiprā Ņinas kundze uzcienā ar prosas biezputru un izstāsta, cik dažādos veidos to var pasniegt. «Prosas putra ir veselīga, prosa ir biezputru karaliene,» viņa uzsver, mudinādama ikdienā ēst arī griķu un grūbu putras. Prosas putru vārot, trīs reizes uzlej aukstu ūdeni, uzvāra, nolej, lai rūgtums aiziet. Pēdējā reizē uzlej pienu un vāra uz lēnas uguns. Siltu biezputru var ēst ar sviestu vai gaļas mērcīti un pārkaisīt ar zaļumiem. Atdzisušu - baudīt kā saldo ēdienu, pārlejot ar ķīseli. To izvāra no ievārījuma un piešauj kartupeļu miltus, bet cukuru gan ne. Ievārījumā salduma ir gana, stāsta pavārgrāmatu autore.

Ja jāievēro gavēnis, viņa prosas putru papildina ar skumbrijas konserviem. Nopērk skumbriju tomātu mērcē, uzliek zivs gabaliņu uz pannas, sasmalcina un uzkarsē. Putrā izveido bedrīti un ielej uzsildīto mērcīti. Sanāk štengrāks ēdiens un gavēņa nosacījumi nav pārkāpti. Biezputrām Ņinas kundze sāli neliek.

Reabilitē kartupeļus un taukus

Ņina Masiļūne nepiekrīt, ka kartupeļus nevajagot ēst. Kāpēc ne, ja vien neēd kopā ar gaļu. Viņa stāsta - kartupeļus var uzcept ar cauraugušu speķīti, jo bailes no taukuma tiek pārspīlētas. Cilvēks taču pielāgojas klimatiskajiem apstākļiem, kuros dzīvo. Latvijā lopus kāva rudenī, tecināja taukus, lika pagrabā un pievienoja sautējumiem vai izmantoja cepšanai.

Sātīgs ēdiens ir pildīti kartupeļi. 100 vai 150 gramu smagus (iegarenus vai apaļus) kartupeļus nomazgā un ar mizu cep cepeškrāsnī. Kad mīksti, ieliek drāniņā un paspaida, izgriež viducīti un sabīda uz izgrebtā kartupeļa sāniem, bet tukšajā vietā liek pildījumu: mazsālītu siļķi un ‘Antonovkas’ ābolu proporcijā 1:1 sasmalcina, applaucē un sīki sagriež sīpolu, pievieno krējumu. Miza ir ēdama.

Vienkārša recepte ir drabiņu zupa vai circeņzupa. Gaļu no sānu gabaliņa sagriež mazos gabaliņos, sacep brūnu un liek zupā. Pietiek ar 50 gramiem. Savukārt saknes vispirms restē (sakarsē) sviestā vai cūku taukos un tikai tad vāra zupā.

Ņina Masiļūne piebilst, ka desu gan viņa neēdot, pat nezinot, kā tā garšo.

Ko daba dod, to ēd

Agrā pavasarī viņa cep gārsu kotletes. Saplūc labi daudz gārsu, sagriež, piešauj vienu olu un šķipsniņu sāls un cep uz pannas. Var piegriezt arī pētersīļus un dilles.

Pavārgrāmatu autore iesaka - zaļumu salātiem neliek sāli, bet pievieno mazliet majonēzes, un ar to pietiek. Dienā var apēst ne vairāk kā vienu banānu, ja lieto asinsspiediena zāles, jo banānos ir daudz kālija.

Dienā ieteicams apēst vienu tējkaroti kurkumas (pret vēzi), pusi tējkarotes kanēļa (lai nerodas cukurslimība). Garda ir auzu putra ar kanēli. Kuņģa darbības uzlabošanai dienā sagatavo četras tējkarotes (ar kaudzi) kliju, tējkaroti kurkumas, pusi tējkarotes kanēļa un pieber divas tējkarotes (ar kaudzi) samaltu linsēklu. Vienā reizē maisījumu vēlams sagatavot tik daudz, lai var izlietot divu dienu laikā.

Karbonādi trīs stundas mērcē etiķūdenī, tad tā kļūst ļoti mīksta.

Lasi sālot, ņem trīs ēdamkarotes sāls, ēdamkaroti cukura, pēc tam lasi sagriež gabalos un liek saldētavā. Zivs gaļa kļūst mīksta. Foreli sālot, ņem ēdamkaroti sāls un ēdamkaroti cukura. Arī šo zivi liek saldētavā.

Veselības dzēriens

1 kg biešu nomizo, sagriež plānās šķēlēs. Uzvāra un atdzesē 2 l ūdens. Pārlej bietēm. Tur virtuvē, kamēr ieskābst (parādās putas). Izkāš.

Citi bietes vārot zupā, bet Ņina Masiļūne gan ne. Šķidrumu glabā ledusskapī un dzer pa pusglāzei dienā.

To nedrīkst lietot cilvēki, kam ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums.