Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

REDZ KĀ: Suņus drīkst pamest pie koka

© F64

Cerības, ka valdību piemeklēs saprātīgāki argumenti par Zemkopības ministrijas sacerētajiem, izrādījušās veltas, un no šodienas suņu čipēšana vairs nav obligāta.

Tas nozīmē, ka vismaz vēl pusgadu būs neiespējami atrast un sodīt neliešus, kas suņus pamet mežā, piesietus pie koka. Un arī nolaidīgus suņu saimniekus, kas pieļauj, ka viņu suņi sakož citus dzīvniekus un cilvēkus. Savukārt dzīvnieku patversmēs būs iespējams manipulēt ar pašvaldību maksājumiem, jo suņu skaitu no malas izkontrolēt esot neiespējami. Tā vismaz uzskata veterinārārsti.

Zemkopības ministrija skaidro, ka termiņš obligātajai suņu apzīmēšanai ar mikroshēmu atcelts, «lai atvieglotu finansiālo slogu suņu īpašniekiem, kuru finansiālās iespējas ir ierobežotas», lai gan nav tādu datu, ka suņu īpašnieki to nevarētu atļauties. Turklāt nepilni 40 000 suņu reģistrā jau atrodas, un nav nekāda pamata uzskatīt, ka tie visi pieder bagātniekiem. Zīmīgi, ka ideja par čipēšanas atlikšanu nākusi no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes. Taču tieši laukos visbiežāk notiek dažādi incidenti ar suņu un viņu saimnieku piedalīšanos, un lauki arī piegādā visvairāk klientūras patversmēm.

Šos argumentus dzīvnieku organizācijas ir daudz klāstījušas. Valdība pat uz nedēļu atlika čipēšanas normu pārskatīšanu, tomēr pēdējā sēdē pirms tās stāšanās spēkā 1. jūlijā Zemkopības ministrijas virzītie grozījumi tika akceptēti.

MK noteikumos iecerēts vēl viens jauninājums, pret ko kategoriski iebilst veterinārārsti, proti, nolemts paplašināt to personu loku, kas varēs čipēt suni. Tagad šo zemādas injekciju drīkstēs veikt Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori - tātad viņi būs pakalpojuma sniedzēji un sodītāji vienlaikus. Arī jebkura apmācīta persona, kurai ir līgums ar dzīvnieku patversmi, drīkstēs ievadīt mikroshēmu. Turklāt patversmēm par suņu reģistrācijas pakalpojumu nebūs jāmaksā. Bet sākotnējais arguments bija trūkumcietēji laukos, nevis patversmju intereses.

Tā kā Zemkopības ministrijai liela žēlsirdība pret nabadziņiem, Latvijas Veterinārārstu biedrība rosināja atcelt vai samazināt konkrētām iedzīvotāju grupām - mazturīgajiem, invalīdiem u. tml. - valsts nodevu par dzīvnieku reģistrāciju valsts vienotajā Lauksaimniecības datu centra datu bāzē. Šie 7,11 eiro veido būtisku daļu no reģistrācijas izmaksām. Tomēr šāda ideja vispār netika izskatīta.

Un tagad visiem suņiem - veciem un jauniem, šķirnes un krančiem - jābūt čipētiem un reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā no 2017. gada 1. janvāra. Te jāatgādina, ka obligātā čipēšana ir jau tik daudzas reizes atlikta, un nav nekāda pamata domāt, ka tā nenotiks vēlreiz.