Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

ĀCM uzliesmojis mājas cūkām Igaunijā, Lietuvā un Polijā; bažas par situāciju Latvijā

© f64.lv

Latvijas kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kā arī Polijā šogad pirmo reizi mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM), tādēļ pieaug draudi arī Latvijas mājas cūku populācijai, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Polijā ĀCM konstatēts 23.jūnijā novietnē, kurā tika turēta 261 cūka, Lietuvā mēris konstatēts 29.jūnijā nelielā piemājas saimniecībā ar trim cūkām, bet šodien, 1.jūlijā, mēris konstatēts arī Igaunijā piemājas saimniecībā ar sešām cūkām.

Latvijā šogad ĀCM ir konstatēts tikai mežacūkām - reģistrēti 517 saslimšanas gadījumi, no tiem 20 - šonedēļ.

PVD norāda - lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar šo bīstamo dzīvnieku infekcijas slimību, stingri jāievēro biodrošības pasākumi. Cūkas nedrīkst turēt āra aplokos, jānovērš to kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem. Nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās. Nedrīkst lietot pakaišus, ja pastāv aizdomas, ka tiem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.

Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli!), termiski neapstrādātus kartupeļus, sevišķi, ja cūku novietne atrodas tuvu mežam. Kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes. Pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Par biodrošības pasākumu ieviešanu un izpildi novietnēs, kurās tur un audzē cūku sugas dzīvniekus, tajā skaitā dezinfekcijas līdzekļu iegādi, atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

Tāpat PVD atgādina, ka novietne un cūkas jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā un regulāri jāatjauno informācija par novietnē turēto cūku skaitu.

Āfrikas cūku mēris ir neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, ar kuru slimo gan mājas, gan meža cūkas.

Pēdējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām Latvijā konstatēts 2015. gada septembrī. Kopumā pērn Āfrikas cūku mēra dēļ bija jāiznīcina 213 mājas cūkas, bet gadu iepriekš 2014.gadā - 564 mājas cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.