Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Vide ministrs iestājas pret ģenētiski modificētu kartupeļu audzēšanu Latvijā

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pēc Eiropas Komisija (EK) lēmuma atļaut audzēt ģenētiski modificētus kartupeļus "Amflora" visā Eiropas Savienības (ES) teritorijā aicina pašvaldības nekavēties un pēc iespējas ātrāk noteikt savas teritorijas par brīvām no ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO), tādējādi aizliedzot savā teritorijā audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus.

Lai arī EK dotā atļauja attiecas uz attiecīgo kartupeļu audzēšanu tikai tehniskām vajadzībām un lopbarībai, tomēr tas rada riskus dabai, dzīvniekiem un cilvēkam, aģentūru LETA informēja Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļā.

"Bīstamība ir tāda, ka šie ģenētiski pārveidotie kartupeļi var viegli sajaukties ar citām kartupeļu šķirnēm, nonākt barības ķēdē. Turklāt šajā kartupelī ievietotais gēns veido noturību pret antibiotiku kanamicīnu, ko izmanto medicīnā gan cilvēku, gan dzīvnieku ārstēšanai, līdz ar to attiecīgu slimību ārstēšana var kļūt neefektīva," apgalvoja Vējonis.

Latvijas ražotājiem šādi ģenētiski modificēti kartupeļi vairāku iemeslu dēļ nav ne ekonomiski, ne ekoloģiski izdevīgi, tomēr tāpēc iedzīvotāji nevar justies droši, jo kādam var rasties interese audzēt šos ģenētiski modificētos kartupeļus un piegādāt tos citu valstu ražotājiem, Latvijā atstājot potenciālo ilgtermiņa ietekmi uz vidi, uzskata vides ministrs.

"Jāatzīmē, ka nav datu par konkrētās kartupeļa modifikācijas ilgtermiņa ietekmi. Tāpēc, lai pasargātu savus iedzīvotājus no nevajadzīgiem riskiem un veicinātu konkurētspējīgu, videi draudzīgu ekonomiku, balstītu uz šai zemei piemērotu augu audzēšanu, pašvaldībām vajadzētu pasteigties, izmantot iespēju noteikt savas teritorijas par brīvām no ĢMO," uzsvēra ministrs.

Katram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja ierosināt savai pašvaldībai noteikt konkrēto teritoriju par brīvu no ĢMO. Šobrīd jau 59 Latvijas pašvaldības ir pasludinājušas nodomu kļūt par no ĢMO brīvām teritorijām un vairāk nekā 12 šo perspektīvu ir nostiprinājušas ar saistošajiem noteikumiem.

Jau ziņots, ka 2.martā EK pieņēma lēmumu atļaut ģenētiski modificēto kartupeļu "Amflora" audzēšanu ES teritorijā, ļaujot kartupeļus izmantot lopbarībai un tehniskās cietes ražošanai.

EK savā paziņojumā uzsver, ka kartupeļu šķirne "Amflora" tiks audzēta tikai "rūpnieciskai lietošanai", tostarp dzīvnieku barībai, nevis cilvēku patēriņam.

ES pārtikas drošības aģentūra kartupeļus "Amflora" atzinusi par drošiem visāda veida lietošanai.

"Amflora" ir izstrādāta, lai iegūtu rūpniecisko cieti, kas tiek izmantota, piemēram, papīra ražošanā. Kartupeļu šķirne ir arī modificēta, lai iegūtu tīru amilopektīna cieti. Parastajos kartupeļos rodas amilopektīna un amilozes sajaukuma ciete.

Taču jaunā kartupeļu šķirne arī satur marķiera gēnu, kas ir rezistents pret antibiotikām, pastiprinot vides aktīvistu bažas par ģenētiski modificētās šķirnes iespējamu sajaukšanos ar parasto kartupeļu šķirnēm.