Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

VUGD: Rammstein koncertā tika apdraudētas 10 000 cilvēku dzīvības

© Lauris Vīksne F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests norāda, ka grupas Rammstein koncertā "Arēnā Rīga" pirmo reizi pēdējo gadu laikā nācies ar tik apzinātu ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu. VUGD uzsver - koncerta organizētāji riskēja ar 10 000 cilvēku dzīvībām.

Vakar Rīgā pie Brasas tilta, maģistrālā ūdensvada bojājuma rezultātā, applūda Laktas ielas braucamā daļa, dzelzceļa sliedes pie Brasas stacijas, kā arī Invalīdu ielas 4/13 pagalms un mājas pirmais stāvs, nra.lv informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Savukārt Starta ielā applūda ražošanas ēkas telpas. Avārija notika plkst.16.11. Notikuma vietā nekavējoties ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki, kuri veica iedzīvotāju evakuāciju, atsūknēja ūdeni, kas appludināja ražošanas telpas. Ugunsdzēsēji glābēji notikuma vietā strādāja līdz plkst. 00.15.

"Arēnā Rīga" šajā vakarā bija plānots grupas Rammstein" koncerts. Tā kā šīs mūziķu grupas uzstāšanās laikā ir šovs, kurā plaši tiek izmantota pirotehnika un atklāta uguns, tad jau vairākas nedēļas pirms paredzētā koncerta VUGD darbinieki pārbaudīja, lai tiktu ievēroti visi ugunsdrošības priekšnosacījumi. Par to, ka viss tiks ievērots, pārliecinājās ceturtdien pēcpusdienā un atzina, ka no ugunsdrošības viedokļa viss ir kārtība. Taču īsu brīdi pēc tā notika maģistrālā ūdensvada avārija, un "Arēnā Rīga" un tās apkārtnē pazeminājās ūdens spiediens, kas nozīmēja to, ka ugunsgrēka gadījumā koncerta vietā nedarbotos automātiskās dzēšanas sistēmas, ugunsdzēsējiem nebūtu iespējams dzēšanai izmantot hidrantus, norāda VUGD.

VUGD ugunsdrošības speciālisti uzskatīja, ka koncerts, ja tajā tiek izmantota pirotehnika, nedrīkst notikt, jo tas ir pretrunā ar ugunsdrošības normām, pasākuma organizatori šos iebildumus neņēma vērā.

Koncerta laikā pie "Arēnas Rīga" papildus dežūrēja ugunsdzēsēju autocisternas, kas iepriekš nebija plānots, lai iespēju robežās nodrošinātu drošību tiem 10 000 cilvēku, kuri atradās šajās telpās. VUGD pasākuma organizētājiem sastādīja Lēmumu par būves, tās daļas vai iekārtas ekspluatācijas, būvdarbu vai produkcijas tirgū laišanas apturēšanu vai ierobežošanu. Tas nozīmē, ka pasākumi "Arēnā Rīga" varēs notikt tikai tad, kad atkārtoti tiks pārbaudītas ugunsdrošības sistēmas, lai pārliecinātos, vai sakarā ar zemo ūdens spiedienu nav radušies bojājumi. Ierosināta Administratīvā lieta. Pasākuma rīkotājiem būs jāmaksā 1000 latu naudassods par ugunsdrošības noteikumu neievērošanu. Tāpat jāatmaksā ugunsdzēsības tehnikas dežūra pie "Arēnas Rīga".

VUGD priekšnieks Ainars Pencis atzīst, ka ar tik apzinātu ugunsdrošības noteikumu pārkāpumu nav nācies saskarties. Ārzemju pieredze liecina, ka ugunsnelaimes publiskās vietās, kur vienlaicīgi atrodas liels skaits cilvēku, var beigties ļoti traģiski. Vai tiešām mums ir jāpiedzīvo kaut kas līdzīgs, lai sāktu domāt par drošības jautājumiem? Cilvēki, kuri pieņēma lēmumu turpināt koncertu vai nu nesaprata vai nevēlējās saprast, ka uzņemas atbildību par 10 000 cilvēku dzīvībām.

Savukārt koncertaģentūras "FBI" pārstāvis Kristaps Kārkliņš portālam diena.lv taisnojas:"Mēs nepieņemtu šādu lēmumu, ja nebūtu pārliecināti, ko mēs daram". "Rammstein izmantotā pirotehnika ir augstākās klases un augstākās drošības. Paši grupas dalībnieki atradās tikai dažu centimetru attālumā no tās, skatītāji – tālāk," viņš atzīmē un piebilst, ka izmantošanas gatavībā bija ugunsdzēšamie aparāti.