Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas polārpētnieki dodas uz Grenlandi

© Scanpix

Latvijas polārpētnieki šodien dosies zinātniskajā ekspedīcijā uz Rasela ledāju Grenlandē, lai pētītu ledājus un apkārtējās vides izmaiņas klimata pārmaiņu kontekstā.

Kā aģentūra LETA uzzināja Latvijas Universitātē (LU), ekspedīcija norisināsies līdz 5.augustam un tā būs latviešu polārpētnieku pirmā zinātniskā ekspedīcija uz Grenlandi.

Ekspedīcijā piedalīsies LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes (ĢZZF) pētnieki Jānis Karušs, Māris Krievāns, Kristaps Lamsters, Agnis Rečs un ģeoloģijas bakalaura studiju programmas students Reinis Pāvils.

Paredzams, ka Grenlandē veikto pētījumu rezultāti veicinās Latvijas zinātnieku līdzdarbošanos starptautiska līmeņa Arktikas reģiona problēmu risināšanā, kas saistās ar pastiprināto ledāju kušanu. Pētījumu realizēšana Grenlandē sekmēs arī zinātnieku izpratni par agrāko apledojumu radīto reljefa formu veidošanos, kā arī nogulumu un derīgo izrakteņu izplatības likumsakarībām Latvijā. Zinātnieki apņēmušies turpināt iesāktos ledāju pētījumus, regulāri īstenojot ekspedīcijas uz polārajiem reģioniem.