Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Viltota alkohola dēļ Latvijas ekonomika katru gadu zaudē 20 miljonus eiro

© f64/ Dmitrijs Suļžics

Viltota nelegālā alkohola dēļ Latvijā katru gadu tiek zaudēti 20 miljoni eiro, kas ir apmēram 9% no kopējā stipro alkoholisko dzērienu un vīna pārdošanas apjoma, secināts Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) ziņojumā.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ekonomika viltotā nelegālā alkohola dēļ katru gadu zaudē gandrīz 1,3 miljardus eiro, kā arī 18 500 darbvietu.

Vislielākie zaudējumi ir Spānijai - 263 miljoni eiro, bet mūsu kaimiņvalstī Igaunijā - pieci miljoni eiro, par EUIPO ziņojumu informē Latvijas Patentu valde.

Saskaņā ar ziņojumu par viltotā alkohola apriti ES dalībvalstīs vidējais viltojumu apjoms ir 4,4% stipro alkoholisko dzērienu segmentā un 2,3% - vīnu segmentā.

EUIPO direktors Antoniu Kampinušs norāda, ka runa nav tikai par neieņemtajiem nodokļu ienākumiem, bet arī par legālām darbvietām gan ražošanas sektorā, gan lauksaimniecībā, gan pārstrādē un tirdzniecībā. Alkoholisko dzērienu ražošanas sektorā ES pārsvarā strādā mazie un vidējie uzņēmumi ar vidēji desmit darbiniekiem.

Problēmu atzīst arī Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols. Viņš norāda, ka Latvijas tirgū visbiežāk nākas saskarties ar kontrabandu no Krievijas un Baltkrievijas. Visbiežāk tie ir viltoti alkoholiskie dzērieni, kuri iepildīti plastmasas, nereti arī nemarķētās stikla pudelēs. Pēdējā Slimību profilakses un kontroles centra statistikā par 2011.gadu teikts, ka togad noformēti 1082 protokoli, 72 gadījumos izteikts brīdinājums, 966 gadījumos piemērots naudas sods, 279 gadījumos administratīvais arests, 278 gadījumos notikusi priekšmetu konfiskācija.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis informē, ka Patentu valde sadarbojas ar Valsts ieņēmumu dienestu un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi, tā rīkojusi kopīgas apmācības par intelektuālā īpašuma un tirgus aizsardzības pasākumiem. Lai novērstu intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpšanu un viltojumu ieplūšanu Latvijas tirgū, muitniekiem un policistiem, kuri ir atbildīgi par intelektuālā īpašuma tiesību īstenošanu uz ES robežas, tiek mācītas metodes viltotu zīmolu izplatības apkarošanā.