Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

SENIORIEM: Saudzēt veselību karstā laikā

© F64

Sinoptiķi brīdina, ka šodien daudzviet Latvijā gaidāms stiprs karstums – dienas vidū temperatūra var sasniegt +27...+30 grādu atzīmi.

Arī augustā piedzīvosim īpaši karstas dienas, kas var radīt veselības problēmas, jo augsta gaisa temperatūra kopā ar Latvijas klimatam raksturīgo gaisa mitrumu ir grūti panesama gados vecākiem cilvēkiem. Viņiem karstums īpaši ietekmē sirdsdarbību, kas savukārt rada nopietnus draudus veselībai.

Jo vecāks cilvēks, jo vairāk mazinās organisma spēja noteikt ķermeņa temperatūras paaugstināšanos. BENU aptieku farmaceita asistente Alise Ozola iesaka ik dienu izdzert pietiekamu šķidruma daudzumu, pat ja pašam šķiet, ka neslāpst. Senioru vecumā slāpst mazāk un cilvēkam liekas - viss ir kārtībā, dzert negribas, lai gan organisms zaudē šķidrumu. Veselam pieaugušam cilvēkam jāizdzer aptuveni 30 mililitru uz katru ķermeņa kilogramu. A. Ozola norāda, ka nevajadzētu dzert kofeīnu saturošus dzērienus - kafiju un melno tēju, jo tie paātrina organisma atūdeņošanos, kavējot tā atdzišanu. Arī alkohols karstumā nav ieteicams.

Cilvēkiem, kas izjūt sirds vājumu, pašsajūtu var uzlabot sporta dzērieni, jo tie satur karstumā zaudētos elektrolītus. Sportisti šos dzērienus lieto, jo tie labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību un palīdz atgūt zaudēto šķidrumu pēc treniņiem vai sacensībām. Ja nav iespēju veldzēties brīvā dabā pie ūdeņiem, senioriem labāk uzturēties iekštelpās, kur gaiss ir vēsāks. Karstākās dienās viņi var atvēsināties remdenā dušā, vannā vai aplaistīt augšdelmus, potītes un kaklu ar vēsu ūdeni.